Nemrég írtunk arról, hogy egy üreget találhattak az Alsó Törökvész útnál a megsüllyedt járda alatt, és a szakemberek döntik majd el, megfelel-e valóban a barlang kritériumainak.

A döntés végül megszületett, a vonatkozó jogszabályi előírásoknak mindenben megfelel, így Alsó Törökvész úti barlangként anyakönyvezték.

Az ügyre rálátó forrás szerint azonban nem egy cseppkövekkel, különböző mészkőképződményekkel tarkított üregre kell gondolni a II. kerületi barlang esetében, hanem egy szűk, alig járható sziklaüregről van szó.

Azzal viszont, hogy hivatalosan is nyilvántartásba vették, egyedi azonosítóval látták el, kötelezően kutathatóvá kell tenni. Ez azt jelenti, hogy nem lehet eltömíteni a lejáratát, olyan nyílást kell hagyni, amin keresztül a bejárása, kutatása biztosított.

Egyébként a budai oldalon nem egyedi jelenség, hogy barlangot találnak, számos kisebb-nagyobb üregről tudnak a szakemberek.

Az Alsó Törökvész úti barlang hivatalosan a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelésébe került, így tőlük kell engedélyt kérni annak a szervezetnek, ami kutatni, feltárni akarja az üreget. Ez azonban komoly energiabefektetést igényelő munka, mert a barlangok járhatóvá tétele idő, energia és pénzigényes.

Kiemelt kép: Őrsi Gergely Facbook-oldala