Repülési tapasztalattal nem rendelkező utas szállított le egy magánrepülőgépet a floridai repülőtéren május 10-én délután, miután a pilóta nem tudott úrrá lenni a gépen – írja a CNN.

A LiveATC.net hangfelvételén az utas hallható, amint azt mondja a légiforgalmi irányításnak, hogy nem tudja, hogyan kell vezetni a gépet.

„Komoly gondba kerültem” – mondta az ismeretlen utas a hangfelvételen. „A pilótám rosszul van, és fogalmam sincs, hogyan kell vezetni a repülőgépet”.

A felvétel szerint egy légiforgalmi irányító utasításokat kezdett adni az utasnak, hogyan kell leszállítania a gépet, ami végül a floridai Palm Beach nemzetközi repülőtéren landolt.

„Próbálja meg vízszintesen tartani a szárnyakat, és nézze meg, hogy el tudja-e kezdeni süllyeszteni a gépet. Nyomja előre a kezelőszerveket, és nagyon lassan ereszkedjen” – hallható a légiforgalmi irányító.

„Próbálja meg követni a partot észak vagy dél felé. Megpróbáljuk bemérni.”

A hangfelvételeken egy másik légiforgalmi irányító is hallható, amint a többi repülőgépet tájékoztatja a történtekről.

„Épp most landoltat egy gépet néhány utas” – hallható, ahogy az irányító az American Airlines Charlotte-ba tartó gépének pilótájának mondja, hogy miért nem tud felszállni

„Azt mondta, hogy az utasok tették le a gépet?” – kérdezett vissza a pilóta. „Ó, Istenem! Nagyszerű munka” – tette hozzá.

Két ember volt az egymotoros Cessna 208-as fedélzetén, amikor a pilótának valamilyen egészségügyi problémája támadt – közölte közleményében a Szövetségi Légügyi Hivatal.