Az infláció magasabb a nőknek szánt termékek esetében, akiknek a fizetése is kisebb mértékben tart lépést az áremelkedéssel.

Világszerte akut inflációs válsággal állunk szemben. Legutóbbi gazdasági kilátásokról szóló jelentésében az IMF előrejelzése szerint az infláció 2022-re rekordszintűre, 8,8 százalékra emelkedik. Az ilyen magas inflációs szintek az áruk és szolgáltatások árait is az egekbe emelték.

Ez a világméretű infláció mindenkit érint, de a nőket és a lányokat aránytalanul nagy mértékben. Az elmúlt két évben a nőknek szánt termékek árai még gyorsabban emelkedtek, mint a férfiaké.

Nagy-Britanniában például a női cipők ára 2021-ben 75 százalékkal emelkedett, míg a férfiaknak szánt cipőké csak 14 százalékkal. Ugyanezek az egyenlőtlenségek a pólók, farmerek, sőt még a hajvágás esetében is megfigyelhetők a világ ötödik legnagyobb gazdaságában. Az inflációs válság kezdete előtt a nők már világszerte kevésbé kerestek jól, mint a férfiak – írj a World Economic Forum.

A válság azzal is fenyeget, hogy a nemek közötti bérszakadék megszüntetésére irányuló erőfeszítések meghiúsulnak. A nők a férfiaknál kisebb valószínűséggel kapnak az inflációt meghaladó mértékű fizetésemelést 2022-ben.

Az Egyesült Államokban egy nemrégiben végzett országos felmérés szerint a férfiak 33,3 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak fizetésemelést az inflációval lépést tartva, mint a nők.

Hasonlóképpen, az Egyesült Királyságban az előrejelzések szerint az infláció súlyosbítja a nők és férfiak között meglévő nemek közötti bérszakadékot. A civil szervezeteknek nyomást kell gyakorolniuk a kormányokra, hogy nagyobb támogatást nyújtsanak a nőknek. Íme három mód, ahogyan ezt megtehetik:

Nagyobb társadalmi tudatosság kialakítása

A közvéleményt jól kell tájékoztatni a helyi problémákról, hogy megfelelő forrásokat és támogatást mozgósíthassunk a nőknek. A civil társadalmi szervezeteknek összehangolt kampányokat kell indítaniuk, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a nőkre gyakorolt fokozott inflációs hatásokra. Egy hatékony kampányhoz a civil társadalom kétféle szervezetének koordinációja szükséges: kutatóintézetek és érdekvédelmi csoportok.

A hatékony gyermekgondozási rendszer előmozdítása

A gyermekes családok különösen súlyos megélhetési válsággal néznek szembe. Közülük az egyedülálló szülők a gazdasági visszaesés idején nagyobb valószínűséggel szegényednek el. Észak-Amerika, Európa és Ázsia országaiban a nők alkotják az egyedülálló szülők többségét; az Egyesült Államokban a nők alkotják az egyszülős családok 80 százalékát.

A nők támogatása a déli országokban

A nemzetközi nonprofit szervezeteknek a déli országok kormányaival folytatott munkájuk során az inflációs válság nőkre gyakorolt hatását is a középpontba kellene állítania. A nemzetközi szervezetek segíthetnek olyan adatok gyűjtésében, amelyek lehetővé teszik a helyi kormányok számára, hogy megalapozott szociális és fejlesztéspolitikai döntéseket hozzanak.

Miután a szakpolitikai döntések megszülettek, a nonprofit szervezetek helyi szinten is elősegíthetik azok végrehajtását, hogy a rászorulók megfelelő segítséget kapjanak.