Fordította: Érdi-Krausz Erika

Vulcano szigetén korábban még nem tesztelt, országos polgári védelmi gyakorlatot rendeztek, amely a sziget evakuálásával ért véget. Mintegy 400 lakost és turistát telepítettek ki.

Olaszországban először volt ilyen méretű gyakorlat, amelyben az INGV (Országos Vulkanológiai és Geofizikai Intézet), a katasztrófavédelem, a helyi önkormányzat, a lakosság, valamint a hajótársaságok is részt vettek, és lemodellezték, az esetleges komolyabb gázkibocsátások (erre legutóbb idén januárban volt példa), illetve vulkánkitörés-veszély esetén szükséges teendőket.

A vészhelyzeti forgatókönyvet az INGV szakemberei készítik el, akik azt a polgári védelem rendelkezésére bocsátják. Ez utóbbi szervezet ez alapján hozza meg a szükséges intézkedéseket elsősorban az emberek védelme érdekében.

Az akció során a katasztrófavédelem figyelmeztető táblákat helyezett el és tesztelte a kitelepítési útvonalakat, valamint azt, hogy Vulcano két kikötője, hogyan érhető el vészhelyzet esetén.

A riasztást most először Olaszországban egy „IT-Alert” riasztórendszer végezte el, amely a telefonok cellaadatai alapján az összes szigeten tartózkodónak üzenetet küldött, tájékoztatta a lakosságot a folyamatban lévő gyakorlatról és a követendő szabályokról.

Ebből az alkalomból az INGV az alábbi infografikát is elkészítette a mérgező vulkáni gázokról, fumarolákról, előfordulási helyeikről és a kialakulásukról.