Anna Netrebko orosz operaénekesnő elítélte az Ukrajna elleni orosz háborút. Berlini ügyvédjén keresztül kiadott közleményében azt írta, gondolatai “a háború áldozatainál és családjaiknál vannak”.

A világhírű szoprán azt is kijelentette, hogy “Nem vagyok politikai párt tagja, és nem állok kapcsolatban Oroszország egyetlen vezetőjével sem. Elismerem és sajnálom, hogy néhány múltbéli cselekedetem és kijelentésem részben félreérthető volt” – közölte nyilatkozatában.

Három hete Netrebko még inkább visszalépett a New York-i MET-beli fellépésektől, minthogy visszautasítsa Putyin orosz elnök támogatását

Ezért több operaház is felmondta vele az együttműködést, köztük a Metropolitan Opera és a Berlini Állami Opera. Legutóbb berlini menedzsmentje is megvált tőle.

Nyolc évvel ezelőtt Netrebko a kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetőjével találkozott, akivel egy Új-Oroszország zászlóval pózolt. A szeparatisták Donyeck és Luhanszk térségét nevezik Új-Oroszországnak. Az énekes akkor egymillió rubelt, vagyis több mint 4 és fél millió forintot adományozott a donyecki operaháznak – írja az euronews.

Az énekes hivatalos Facebook-oldalán az alábbi közlemény jelent meg:

“Kifejezetten elítélem az Ukrajna elleni háborút, és gondolatban ennek a háborúnak az áldozataival és családjaival vagyok. Az álláspontom világos. Nem vagyok tagja semmilyen politikai pártnak, és nem vagyok szövetséges Oroszország egyik vezetőjével sem. Tudomásul veszem és bánom, hogy a múltbéli tetteimet vagy állításaimat félreértelmezhették. Putyin elnökkel valójában egész életemben csak pár alkalommal találkoztam, leginkább a művészetem elismerésekor, vagy az olimpia megnyitóján. Én egyébként soha nem kaptam anyagi támogatást az orosz kormánytól, Ausztriában élek és ott is adózom. Szeretem a hazámat, Oroszországot, és csak a művészetemen keresztül szeretném előmozdítani a békét és az egységet. A bejelentett szünetem után május végén folytatom a fellépést Európában.”

Katt —–> Pólóoldal