Rendszeresen érkeznek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) a nyár utolsó hónapjában aggódó bejelentések arról, hogy feltűnően kevés madarat látni az addig megszokotthoz képest. Ennek hátterében nincs semmi rendkívüli, csak az, hogy befejeződött a költési időszak.

Az elmúlt hónapokban zengett minden a madarak énekétől, a fűben folyamatosan keresgéltek a fekete rigók és az itatókon is nagy volt a forgalom. A településeken élő fajok többsége két fészekaljat is nevel egy szezonban, ráadásul ha jól érzik magukat valahol, nagy valószínűséggel a második költés is az első közelében lesz –  írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Aztán jön augusztus eleje, és nincs nyűzsgés, madárcsicsergés. További hiányérzetet okoz, hogy kiürülnek a fecskék és a fehér gólyák fészkei.

Ez a változás természetes jelenség a költési időszak után. A fiatalok fészekelhagyását követően a területhűség csökken, a második költés végén pedig meg is szűnik. A fiókák teljes önállósodása után a párkapcsolat is megszűnik vagy lazul, ezek miatt csökken látványosan a madarak száma.

Az őszi vonulással fog ténylegesen csökkenni Magyarország madárállománya szűk két hónapon belül. Aztán az Eurázsia északi térségeiből és a hegyvidékekről érkező átvonulókkal és a nálunk telelőkkel ismét növekedszik a faj- és egyedszám.

Kiemelt kép: Szótkérek.hu