Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség három ember ellen, akik vesztegetést állítottak és befolyással üzérkedtek, valamint más bűncselekményeket is elkövetett a Miskolci Törvényszéken.

A vádirat szerint egy járásbíróságon dolgozó bíró egy emberkereskedelemmel kapcsolatos büntetőügyben tudomást szerzett arról, hogy 2018 novemberében az egyik vádlott ismételt letartóztatását akarják elrendelni. Mivel az ügyvédként dolgozó élettársával ismerték a vádlottat és annak barátnőjét, a megszerzett információt elmondták a vádlottnak azért, hogy fel tudjon készülni a letartóztatására.

A kényszerintézkedést követően az ügyvédnő felajánlotta a segítségét, de ezért 13 millió forintot kért a letartóztatott férfi barátnőjétől azzal, hogy azt a letartóztatás megszüntetésében eljáró hivatalos személyeknek – köztük a belügyminiszternek és a kényszerintézkedésnél másodfokon eljáró bírónak – kell átadnia. A nő az ajánlatot elfogadta és 2019 februárjában előlegként 500 ezer forintot adott át az ügyvédnőnek.

Időközben azonban áttették az ügyet a törvényszékre és a vádlott letartóztatását a bíróság 2019. május 6-án megszüntette. Másnap a bíró – aki tudott az élettársa által kért pénzről – a bíróság épülete előtt közölte a szabadon engedett vádlottal, hogy fizesse ki az ügyvédnőnek a 13 millió forintból fennmaradó összeget, mert ők intézték el a szabadulását.

A valóságban az ügyvédnőnek és a bírónak a letartóztatás megszüntetésében semmilyen szerepe nem volt, hivatalos személyeket nem kerestek meg az ügyben, csak a pénzt akarták zsebre tenni.