A rákospalotai Régi Fóti úti óvoda szülői közössége már tiltakozott nyílt levélben a 2023/2024-es nevelési évtől kezdődő óvodai átszervezés miatt. Ők annyival szerencsésebbek, mint a Tóth István Tagóvodába járó gyerekek és szülők, valamint az óvónők, hogy ezt az intézményt nem akarják megszüntetni, hanem náluk a három csoportból az összevonás után kettő maradna. A Tóth István ovit viszont bezárná a XV. kerületi önkormányzat, ami ellen a gyerekek szülei az októberi testületi ülésen is tiltakoztak, most pedig nyílt levélben írták le véleményüket, és aláírásokat is gyűjtöttek az ovibezárás ellen.

  • Példamutatás a gyermekeink számára
  • Valódi párbeszéd és megvalósítható lehetőségek felajánlása
  • Gyermekeink mentális egészsége
  • Környéken élők aggodalma
  • Kerületi értékek megőrzése, családosok megtartása

Ennek az öt pontnak a mentén fogalmazták meg tiltakozásukat, véleményüket a Tóth István Tagóvodába járó gyerekek szülei a XV. kerületi testület októberi döntése ellen, miszerint a 2023/2024-es nevelési évtől többek között ezt az intézményt is megszüntetnék.

Az önkormányzat ugyanis az alábbi ovikban tervez változást:

  • a Hétszínvirág összevont óvoda Tóth István Tagóvodáját megszüntetnék, és a huszonkét gyermek az óvodapedagógusokkal, játékokkal együtt a Mozdonyvezető tagóvodába vagy a Mézes tagóvodába kerülne át.
  • a Rákospalotai összevont óvoda Bocskai tagóvodáját is megszüntetik, az óvodapedagógusokat, gyermekeket a Mozdonyvezető tagóvodában helyezik el.
  • az Újpalotai összevont óvoda Napsugár 2 tagóvodáját megszüntetnék és a következő nevelési évben várhatóan harminckilenc oda járó gyermeket és az óvónőket átirányítják a Napsugár 1 tagóvodába.
  • a Rákospalotai összevont óvoda Régi Fóti tagóvodájában a csoportok számát 3-ról 2-re csökkentik. Ez az óvoda esetében két óvodapedagógusi és egy dajka állás megszüntetését vonja maga után.

A Tóth István óvoda szülői munkaközössége többek között azt is leírta a levelében, hogy november 4-én írásban kérték az önkormányzattól, küldje meg a “Tóth István Óvodánál szereplő adatok, számítások háttéradatait”, mivel látni szerették volna, mire alapozza a képviselő-testület a döntését az intézmény bezárásáról. A kérésükre azt a választ kapták, hogy a november 14-i szülői tájékoztatón elmondják a polgármesteri hivatal képviselői a “tervezett átszervezéssel kapcsolatos információkat”.

A levél szerint azonban a találkozón végül az  önkormányzat képviselői sem a számítások háttéradatairól, sem az ezekre alpuló döntéselőkészítés ok és okozati összefüggéseiről nem tudtak számot adni. A háttéradatokat végül a tájékoztatót követően kapták meg írásban a szülők.

A nyílt levelükben azt is megfogalmazzák, hogy véleményük szerint miért nem jók a Tóth István óvoda bezárása miatt felajánlott lehetőségek.

  •  A Mozdonyvezető Tagóvodába való átköltözés nem megfelelő az óvónőknek, a szülőknek és a gyerekeknek, mivel ott eltérő a vezetési stílus, és az egy tömegóvoda.
  • Mézes Tagóvodába pedig nem fér el az összes gyerek és az összes pedagógus. Ráadásul a csoportokat sem úgy működtetnék, ahogy a Tóth István utcai családias tagoviban már megszokták az odajáró családok. Ezzel a pedig az óvoda alapműködése változna meg.
  • Egyéb opciók: Ha a két csoportot szétválasztanák és két külön óvodába mennének, akkor egy óvodai családot vágnának ketté, ami hátrányosan érintené a gyerekeket.

A szülőknek a nyílt levelükben még több más ellenvetésük is volt a Tóth István óvoda bezárásával kapcsolatban, amit változtatás nélkül közlünk.

“Tóth István Tagóvoda – nyílt levél

Tisztelt Polgármester Asszony, Tisztelt képviselő-testület!

Ezúton fogalmazzuk meg a Tóth István Tagóvoda szülők által elfogadott észrevételeit, véleményét az előterjesztéssel kapcsolatban és tiltakozását az óvodánk tervezett bezárást illetően.

Véleményeink megfogalmazása során 5 szempontot vettünk figyelembe:

  1. Példamutatás a gyermekeink számára
  2. Valódi párbeszéd és megvalósítható lehetőségek felajánlása
  3. Gyermekeink mentális egészsége
  4. Környéken élők aggodalma
  5. Kerületi értékek megőrzése, családosok megtartása

Kérjük vizsgálják meg az általunk megfogalmazott észrevételeket és kezdjenek valódi párbeszédbe velünk az óvodánk megmentése céljából!

  1. Példamutatás a gyermekeinknek számára

Szülőként fontosnak tartjuk, hogy példát mutassunk a gyermekeink számára. Kell, hogy lássák, hogy az értékes és fontos dolgokat nem szabad veszni hagyni és azt a közösséget és helyet, ami gyakorlatilag a második otthonuk, szülőként kötelességünk megvédeni és a lehetőségeinkhez mérten harcolni érte. Nem lehet az az üzenet a jövő nemzedéke számára, hogy romboljuk le, ami évtizedek óta példamutatóan működik és ahelyett, hogy a problémát komplexen kezelnénk, integráljuk be egy évek óta működésképtelen rendszerbe. Tudjuk, hogy a rendelkezésre álló források korlátozottak, de már többször jeleztük, hogy bármilyen megoldási javaslatra nyitottak vagyunk, ha az épületünket és az összes dolgozónkat megtarthatjuk. Szülőként azért dolgozunk nap mint nap, hogy a gyermekeink  számára biztosítani tudjuk a vidám gyermekkort és a lehetőséget az elégedett és boldog felnőttkorra.

Ha bármelyik idejáró gyermeket megkérdeznék, hogy egy új játékot szeretne vagy hogy a szülei abból a pénzből inkább biztosítsák, hogy ebbe az épületbe, ezekhez a gyerekekhez és pedagógusokhoz jöhessen be reggelente, akkor nem lenne kérdés, hogy mit válaszolnának.

  1. Valódi párbeszéd és megvalósítható lehetőségek felajánlása

Amikor a 2022.10.27-ei képviselő-testületi ülésen azt az ígéretet kaptuk, hogy a szülői közösség véleményét is figyelembe fogják venni a döntéshozatal során, akkor abban reménykedtünk, hogy egy szülői tájékoztatónál kicsit interaktívabb lesz ez az együttműködés. Tekintve, hogy 2022.11.04-én írásban megkértük a “Tóth István Óvodánál szereplő adatok, számítások háttéradatait” és erre válaszul a szakterület írásban jelezte felénk, hogy 2022.11.14-én a szülői tájékoztatón “részletesen tájékoztatni fogjuk Önöket a tervezett átszervezéssel kapcsolatos információkról” arra engedett következtetni, hogy az egyeztetésre mindkét fél felkészülten érkezik. Ennek ellenére az önkormányzat

képviselői az előterjesztésben szereplő számadatok háttéradataira és a döntéselőkészítés során vélhetően használt objektív, számadatokkal levezethető indokrendszerre vonatkozó kérdéseinkre nem tudtak válaszolni, az e-mailes levelezés során kért adatokat az egyeztetésre nem hozták el és szóban sem tudták ismertetni. Nem értjük, hogy mennyiben segíti elő a közös gondolkodást és megoldáskeresést az, hogy valaki hol lakik, a gyereke hány éves és 6 évesen miért akarja még óvodában tartani. A háttéradatokat a tájékoztatót követően tudtuk írásban megkérni, ezek eredményéről a 2022.11.24-ei SZMK által küldött levélben részletesen írtunk.

Nem baj, hogy az önkormányzati dolgozók nincsenek naprakészen, minden információ birtokában, de akkor szerencsés lenne, ha bevonnának helyismerettel és szakmai ismeretekkel rendelkező pedagógusokat a döntéselőkészítésbe.

A felajánlott lehetőségek egyike sem biztosítja számunkra a jelenlegi körülményeket:

  • Mozdonyvezető Tagóvoda: Sem az óvodapedagógusaink számára, sem a szülők és a gyerekek számára nem alternatíva, többször kifejtettük már, hogy az eltérő vezetési stílus, a családiassal szemben a tömeg óvoda és az elhelyezkedés sem helyettesíti a jelenlegi rendszert.
  • Mézes Tagóvoda: Nem fér be ide az összes gyerek és az összes pedagógus. A jelenlegi óvodai személyzet pedig tiszta csoportos működéshez van szokva, abba az óvodába a szülők is azért viszik a gyerekeket, hogy tiszta csoportban legyenek. Velünk (egy részünkkel) az óvoda alapműködése változna meg.
  • Egyéb opciók: Ha a két csoportunk külön válna és két külön óvodába menne. Ez egy családias óvoda, ha a család felét elveszítjük, akkor az hátrányosan érinti a gyermekeinket.
  1. Gyermekeink mentális egészsége

Korábbi levelünkben is felhívtuk az Önök figyelmét arra, hogy ezek a kis, 3-6 éves gyermekek életéről kizárólag pénzügyi megfontolások alapján dönteni hibának érezzük. Ezeknek a gyerekeknek a legjobb megoldás az, ha meghagyjuk nekik a lehetőséget környezetváltozás nélkül, óvó környezetben, szerető dolgozókkal körülvéve élményként éljék meg az óvodai éveiket.

A fentieket fontosságát alátámasztandóan szeretnénk idézni az Iskola és óvodapszichológusok

2022.10.28-án kiadott, friss szakmai állásfoglalásából:

“Intézményi munkánk során azt tapasztaljuk, hogy a köznevelési rendszerben lévő gyermekek pszichés állapota aggasztóan romlik. Az óvodákban a szorongás, a viselkedés- és figyelemzavar, az iskolákban ezek mellett a depresszió, pánik, önsértés vagy akár a súlyosabb mentális zavarok megjelenése rendszeresen előforduló jelenség lett. Noha mindez nem következik csupán egyetlen tényezőből, az intézményekben eltöltött idő mennyisége és minősége tagadhatatlanul fontos szerepet játszik a fiatalok lelki fejlődésében.

A probléma már egészen korán megjelenik. Az óvodai korosztály legfontosabb szükséglete a stabilitás és a kiszámíthatóság, amit egyre jobban ellehetetlenít a pedagógusokat érintő nagymértékű fluktuáció. A biztonságnak e hiánya hozzájárul a szorongásos jegyek, a viselkedésproblémák, illetve a figyelemzavar egyre gyakoribb megjelenéséhez, az ismétlődő személyi változások pedig nehezítik a fejlődési elakadások korai felismerését.”

(http://iskolapszichologiai-modszertani-bazis.elte.hu/index.php/jogszabalyok-allasfoglalasok/)

  1. Környéken élők aggodalma

Figyelembe véve, hogy az óvoda épülete fővárosi védelem alatt áll és a felújítására nincs forrás, a környéken élők aggódnak, hogy az óvoda esetleges bezárása esetén az épület lakatlanná, a jelenleg szépen rendben tartott kert pedig gondozatlanná válhat. Az itt élők és a nap mint nap erre sétálók számára igencsak rontana a környék megítélésén, ha egy ekkora, gondozatlan telek lenne a településrész közepén.

  1. Kerületi értékek megőrzése, családosok megtartása

Végül pedig kerületi lakosként felelősnek érezzük magunkat a kerületi értékek megőrzése és a kerület családbarát jellegének fenntartásában. Többen itt születtünk és tanulmányaink végeztével ide költöztünk vissza, mert szerettük ezt a helyet és úgy gondoltuk, hogy ez a kerület a legmegfelelőbb hely a gyermekeink felnevelésére. Szeretnénk hinni, hogy ez a kerület vezetése számára is fontos!

Kérjük Önöket, hogy a fentieket figyelembe véve segítsenek Óvodánk megmentésében, amelyhez szülőként biztosítjuk a lehetőségeinkhez mérten legnagyobb támogatást.”

Kiemelt kép: Google map