Tíz évvel ezelőtt, 2012. február 3-án mediterrán ciklon érte el hazánkat és elkezdődött a kitartó havazás. Az ország délkeleti részén 40 centiméteres hó hullott, és az egyik leghidegebb téli hónap köszöntött be. A Velencei-tó, valamint a Balaton befagyott, és korcsolyázni is lehetett a jégen.

Szibéria felől nagy mennyiségű hideg levegő érte el a Földközi-tenger medencéjét, és mediterrán ciklont generált. Ennek eredményeként  helyenként -10 fok körül alakult a csúcshőmérséklet hazánkban. A több napig tartó hidegben havazott és hófúvásokkal is kellett számolniuk a közlekedőknek. A legtöbb hó az ország délkeleti felén hullott, ahol helyenként 40 centis hótakaró fedte a tájat.

Kiköltöztették, mert nem volt tüzelője

Szombat, február 4-e estig 170 esethez riasztották a katasztrófavédőket; 22 sérültet szabadítottak ki a tűzoltók a közúti balesetek után járművekből. A legnagyobb karambol az M3-as autópályán történt, ahol három autó ütközött.

Életeket is mentettek, Dunaújvárosban egy 57 éves férfit találtak a földön fekve egy erdős területen, egy 31 éves nőt pedig egy váróteremből vittek kórházba. Mindketten ittasak voltak. „Székesfehérvárott 8 fokos lakásából költöztettek átmenetileg a Rác szállóba egy 65 éves férfit, akinek nem volt tüzelője” – írta a Vasárnapi Hírek.

A déli országrészben késve jártak a vonatok. A MÁV Zrt. február 5-én is rendkívüli készültséget vezetett be a teljes hálózatán.

Vettek konzervet, ruhát, cipőt

A vásárlók is megrohamozták a boltokat már február 3-án, a nagy havazás előtt felvásárolták a készleteket. Többségük konzerveket, hideg élelmet vett. „Látni lehet, hogy megnőtt a kereslet a téli holmik iránt is: aki eddig bizonytalan volt, vegyen-e cipőt, kabátot, most megy és veszi” – nyilatkozta akkor Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Havas sípályák, jeges tavak

A januári tavasz után beköszöntött februári tél a hazai sípályáknak is kedvezett: Mátraszentistvánon több mint 50 centi, Mátraszentimrén 20 centi, Dobogókőn 25 centis havon lehetett csúszkálni, de a beszámoló szerint nem sokan mentek síelni, pedig a pályákhoz vezető utakat rendszeresen tisztították.

Jól jártak a korcsolyázás szerelmesei is: Agárdnál 11 centi vastag volt a jégtakaró a Velencei-tavon. A Balatonnál például Siófokon, Balatonfenyvesen már biztonságosan lehetett csúszkálni a jégen.

Forrás: Időkép, Vasárnapi Hírek 2012. február 5.

Kiemelt kép: illusztráció