A gyerekek számára a biztonságot a mindennapok kiszámíthatósága, a stabilitás, a biztos családi háttér jelent. Mindez egy csapásra megszűnik szülei válásával, amely leggyakrabban haragot, dühöt, félelmet, vagy visszahúzódást vált ki belőlük. Úgy érzi, őt nem szeretik eléggé, vagy nem volt elég jó, és ez az oka élete felborulásának – magyarázza az általam megkérdezett pszichológus.

A költözéssel új környezet

Ráadásul a válás sok esetben költözéssel is jár, amelynek egyenes következménye, hogy új iskolai környezetbe kerül a gyermek. Mindez azt is jelenti, hogy a felsoroltakon túl a megszokott hely elhagyása, de legfőképpen a kialakult barátságok kényszerű megszűnése pluszként terheli őt. Maga sem hiszik, hogy talál majd új barátot, és minden olyan jó lesz, mint volt.

A válás feldolgozása több évig tart

Egy válás feldolgozása szakemberek szerint legalább 2 évig tart, amit bizony sokszor nem sikerül a gyermeknek önállóan megoldania. Ha problémák jelentkeznek nála az iskolában, ha nem találja a helyét, nem tud beilleszkedni a közösségbe, túl visszahúzódó, esetleg éppen ellenkezőleg, túl agresszív a társaival, mind-mind arra utal, hogy a benne dúló érzelmek feldolgozásához pszichológus segítségére van szükség.

Érzik, ha valami nem stimmel

Végül még egy fontos tényező: a szülő. A gyermek úgy működik, mint egy szeizmográf. Hiába mondja az anya, hogy jól van, és nem haragszik apára, ha gesztusai mást sugallnak, ha mélyen magában egészen mást érez. Egy gyereket nem lehet átverni.

Ezért ahhoz, hogy a gyermek felgyógyuljon a válás okozta traumából, először nekünk, szülőknek kell feldolgoznunk a minket ért veszteséget – hangsúlyozza a szakember.