Nagykorúságomra kaptam egy vizslát ajándékba. Hozzá kötődnek az ebtartással kapcsolatos legszebb és legszomorúbb emlékeim abból a 12 évből, amit több-kevesebb megszakítással együtt töltöttünk. A mai napig el nem múló lelkiismeret-furdalásom van amiatt, nem tettem meg mindent, hogy jól érezze magát a bőrében.

A kutyatartás felelősség, mégpedig igen nagy felelősség, nyugodtan összemérhető, mind érzelmi, mind anyagi szempontból, egy másik emberről való gondoskodással. Most itt azokról a kutyákra gondolok, amiket jó körülmények között, kvázi családtagként kezelnek. Egészséges, nekik való ételt kapnak, állandó orvosi kontrollt, gondoskodnak a jóllétükről, a mozgás- és élményigényükre is odafigyelnek.

Ezekben sajnos nem jeleskedtem, amikor erre lehetőségem volt vizslás kutyatulajdonosként, persze ma már másként csinálnék sok mindent. Most viszont már a felelősség súlya nyom, és tudom, miben hibáztam, és mit szeretnék elkerülni. Éppen ezért évek óta gondolkodom azon, hogy legyen-e egy újabb négylábú barát itthon, de még mindig nem szántam el magam, mert visszatart többek között az időhiány is.

Mások ennél jóval kevesebbet tépelődtek azon, hogy vegyenek-e magukhoz kutyát. Az Állatorvostudományi Egyetem kutatásából az derült ki, hogy a vírusidőszakban jelentősen nőtt a kutyatartók száma hazánkban. Minden második háztartásban volt egy négylábú 2021 nyarára. Magyarországon a gazdánál lakó és gazdátlan ebek száma jócskán meghaladhatja a 3 milliót.

A legtöbben egykutyások

A tavalyi 50,4 százalékos kutyatartó arány jócskán meghaladta a 2018-as reprezentatív kutatásban mért 36 százalékot. Az egyetem kutyatartást vizsgáló, 2021-es országos, reprezentatív felmérésének eredményeit publikáló tanulmány szerzői, Vetter Szilvia és Vizi Veronika, az egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ kutatói, valamint Ózsvári László, az egyetem Törvényszéki Állatorvostani és Gazdaságtudományi Tanszék kutatója kvantitatív vizsgálat alapján mutatják be a kutyatartási szokások alakulását 2021 nyarán.

A legtöbben, a megkérdezettek 33,4 százaléka egy kutyát tart, a háromnál többel rendelkező gazdák száma csupán 1 százalék.

A nők (56,3 százalék) nagyobb arányban tartanak kutyát, az egyes életkori csoportok közül némileg kiemelkednek a 60 év felettiek, akiknek 23,3 százaléka tart ebet. Az összehasonlításból kiderült, hogy 2018-ban még több férfi tartott kutyát, mint nő, és a negyvenes korosztályra volt leginkább jellemző az ebtartás.

Véletlenszerű befogadás

A tanulmány szerint viszonylag kevés, 14, 5 százalék a menhelyekről, gyepmesteri telepekről örökbe fogadott ebek aránya.

A gazdák nagy része nem átgondolt folyamat végén jutott állatához, hanem ismerőstől került hozzájuk (21,7 százalék), 22,1 százalék, olyanok, mint én, ajándékba kapták, és 7,4 százalék azok aránya, akik az utcáról fogadták be, és csupán 2 százalék örökölte a kutyát. Sokan véletlenszerűen jutnak a házikedvenchez, nem mérik fel annak valós igényeit, ami később ember- és állatvédelmi problémák forrása lehet.

A gazdák többsége úgy érzi, hogy inkább (33,8%), vagy teljes mértékben (46,5%) tisztában van az őket érintő jogi kötelességekkel. A megkérdezettek többsége, 84,7 százalékuk se iskolába, se kiképzőhöz nem viszi kutyáját, és nem is tervezi ezt.

A felmérés megmutatta, hogy az ebtartók 98,3 százaléka egyetért azzal, a felelős állattartás alapjait már gyerekkorban érdemes elsajátítani, a kutyások 95,2 százaléka szerint az államnak (Agrárminisztérium) támogatnia kell az országos ivartalanítási akciót.

Az Állatorvostudományi Egyetem tájékoztatója szerint az állatok nagy száma azt is jelzi, hogy növekvő szükség van megfelelően képzett szakemberekre, egyebek mellett állatorvosokra is.

Városi ebtartás etikettje

Létezik egy kutyatartási etikett is, amit nem árt átismételni. Ha betartjuk ezeket, akkor jó esély van arra, hogy a kutyasétáltatás konfliktusmentes lesz.

  • A kutyatulaj mindig tudja, hogy hol van a kutyája, és mit csinál!
  • Ha nem tudja behívni, ne engedje el!
  • Egyeztetés nélkül ne engedje oda a kutyáját se pórázon, se póráz nélkül levő, ismeretlen kutyához, emberhez!
  • Szedje össze a kutyakakit!
  • Akadályozza meg, hogy kutyája falakat, kapukat, kocsikat, üzletbejáratokat vizeljen le!
  • Más kutyáját ne etesse és ne nevelje!
  • Ha valaki azt kéri, hívja el a kutyáját, azt tegye meg!
  • Ha a másik kutya bármi okból fél a kutyájától, hívja el tőle!
  • Feladatban/munkában lévő kutyát ne zavarjon!
  • Ne hagyja, hogy a kutyája károkat okozzon! (például gödröt ásson, virágágyásban játsszon)
  • Forgalmas helyen tartsa a kutyáját pórázon, magához közel!
  • Igyekezzen úgy mozogni a kutyájával, hogy másokat ne zavarjon!

Kiemelt kép: Kutya a nagykanizsai Csónakázó-tó jegén 2022. január 9-én. MTI/Varga György