Kanada éghajlata köztudottan hidegebb, mint a magyar. Ezt figyelembe véve a tavasz fogalmának is más jelentése van az észak-amerikai államban. A márciusban még javában tart a tél, aztán áprilisban a sok eső elmossa a koszos tél nyomait Torontóban. Az európaihoz leghasonlóbb, enyhébb éghajlat British Columbiában, például Vancouverben van. Talán ezért is az egyik legdrágább hely a megélhetés szempontjából, és privilégiumnak számít egy családi fészek arrafelé.

Itt a prérin a hosszú tél után mindenki örül a tavasznak. Megtelnek a parkok emberekkel, előkerülnek a gördeszkák és a biciklik. A tehetősebbek elkezdenek kijárni a nyaralóikba.

A tavaszi szezon azonban minden évben mást jelent, van amikor szépen, fokozatosan melegszik az idő, de vannak évek, amikor még egész áprilisban havazik. A várost keresztező folyókat, a Red Rivert és az Assiniboine Rivert is figyelni kell, ugyanis a tavaszi áradás elöntheti a folyópartokat, sőt a közeli házakat is. A folyópartokat a városban sok helyen kiépítették, és így sokan járnak horgászni. Harcsát, csukát lehet fogni a folyókban.

Tavasszal visszatér az urbánus állatvilág, megérkeznek a kanadai ludak, a vándorsólymok és a kacsák délről, kibújnak a mókusok és a nyulak az üregeikből.

A kertekben nem érdemes június előtt tevékenykedni, mert egy esetleges hidegfront tönkreteheti az új növényeket. Az avar eltávolítása sem javasolt addig, amíg a rovarok maguktól elő nem jönnek.

Az emberek, akik hozzászoktak a hideghez, a kalendárium szerint öltözködnek. Tehát, ha 5 Celsius-fok van májusban, akkor is rövidnadrág és szandál dukál.

A lakossági nagytakarítások is népszerűek, előszeretettel rakják rendbe a parkokat. A közösségi házak gondoskodnak eszközökről (például szemeteszsákról, gumikesztyűről), és az eseményt hot doggal, valamint ingyen póló osztásával ünneplik.

Az idén még múlt héten is csak 5 Celsius-fok volt itt nálunk, érdemes ezt szem előtt tartani azoknak, akiknek a magyar tavasz nem tűnik elég kedvezőnek.