A hétvégén a kanadai Winnipegben -31 fokos hideget mértek, de mint az egyik kanadai ismerősöm beszámolójából kiderült, a hírek szerint Edmontonban még fagyosabb az idő. Magyarországon ennél nagyobb zimankót, -35 Celsius-fokot eddig egyetlen egyszer, 1940. február 16-án regisztráltak a Miskolc melletti Görömbölytapolcán.

Assiniboine River – a befagyott folyó, lehet rajta korcsolyázni, sétálni egész télen

Mit tehet az ember, amikor tombolnak kint a mínuszok, de ennek ellenére ki kell dugnia az orrát a jó meleg otthonából, mert el kell intéznie pár ügyet? Ez nem jelent gondott Kanadában. Az országban nagy számban élő bennszülött lakosság már hozzászokott ehhez a nekünk extrémnek tűnő időjáráshoz. Az inuitok szerint „be one with the cold”, tehát, ha nem tudod legyőzni, akkor alkalmazkodj hozzá.

A gyerekek, akik itt születnek egyáltalán nem bánják a hideget

Ez azonban nem mindig könnyű, „a házunk egyik lakója kivitte a kutyáját ma reggel sétálni, szó szerint 3 perc múlva mar vissza is tért. Az épület egyik lakásának vízvezetéke pedig elfagyott a hidegtől, ez még szerelésre vár” – ad némi ízelítőt Ildikó a Winnipegben uralkodó időjárási viszonyokról és annak következményéről.

Main and Portage – a valaha leghidegebb téli szél itt fújt (és fúj)

A nagy hidegben a divat és az elegancia nem jöhet szóba, azoknak, akiknek kinn kell lenniük, muszáj több rétegben felöltözniük. „Nekem nagy szolgálatot tesz a sínadrágom és a hócsizmám” – írja Ildikó. Az inuitok belülről melegítik magukat, ők apró fókazsírkockákat esznek ebben a zimankóban.

A divat nem elsődleges szempont

Ilyen időben érdemes jó zsíros krémmel bekenni az arcot, hogy védelmet kapjon a bőr a hideg ellen. De erre jó szolgálatot tesz az olcsó vazelin is.

Aki nem akar az ételbeszerzéshez, bevásárláshoz még autóval sem kimozdulni, annak marad ezek házhoz rendelése. A készétel-kiszállítás virágzik, hiszen a koronavírus-járvány miatt nincsenek nyitva az éttermek. A szupermarketekkel azonban pórul lehet járni, ugyanis napokra előre már telitettek rendelésekkel, így lehet, hogy hosszú időbe telik, mire megkapja a megrendelt alapanyagokat a fázós lakó.

A legkiszolgáltatottabb réteg, a hajléktalanok ilyenkor behúzódnak a zsúfolt hajléktalanszállókra, vagy marad számukra a buszmegállóban éjszakázás, ami nagyon veszélyes ebben a zimankóban. Az is előfordul, hogy például irodaházakban vagy üzletközpontokban húzzák meg magukat, és ezekben a rendkívül fagyos napokban nem rakják ki őket onnan.

Önkéntesek is segítenek az otthontalanokon, kis csoportok járják az utcákat, hálózsákokat, szendvicseket, ételvásárláshoz kuponokat osztanak a rászorulóknak. Arra is van példa, hogy egy közösség megfőz egy nagy adag ételt és azt osztja szét a hajléktalanok között.

Évente februárban van a Festival da Voyageur – ilyenkor városszerte vannak hó-/jégszobrok

Kanadában marad még ez a hideg időjárás egy darabig. Ebben a helyzetben tényleg csak annyit tud tenni, az ember, hogy vagy megszokja, és alkalmazkodik hozzá, esetleg készít hó- és jégszobrot, vagy pedig megszökik melegebb éghajlatra.

Kiemelt fotó: Andrew Lane

Fotók: Ildiko Nova

#szótkérek #életmód #tél