Erős az UV-sugárzás már májusban is, ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy a táskánkban mindig lapuljon egy fényvédő készítmény, és hordjunk kalapot és napszemüveget is. A szolárium viszont nem tesz jót a bőrünknek, öregíti a testet borító szövetet és melegágya a bőrön képződő rákos megbetegedéseknek.

A melanin felelős azért, hogy megvédje bőrünket az UV-sugaraktól. A sötétebb bőrűek esetében sok termelődik ebből, ezért védettek a napsugarakkal szemben, a világos bőrszínűek azonban érzékenyen reagálnak a Napból érkező sugarakra. „A kék vagy zöld szemű, vörös hajú, világos bőrű, csupa szeplő embereknek nagyon érzékeny a bőrük, így tehát a leégés abszolút veszélyforrást jelent a számukra” – mondta dr. Kuroli Enikő, bőrpatológus, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, valamint az I. számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet munkatársa az előadásában.

Véd a kalap és a napszemüveg

A Föld körüli ózonréteg elvékonyodása miatt az UVA- és UVB-sugarakból sokkal nagyobb mennyiség bombázza a bőrünk felszínét, mint akár 20 évvel ezelőtt. Éppen ezért érdemes a nyári hónapokban a délelőtt 11 óra és délután 3 óra közötti időt lehetőség szerint fedett helyen tölteni, vagy ha erre nincs mód, akkor védeni a bőrünket.

A kalap nagyon jó szolgálatot tesz, mert megvédi a fejbőrt, a nyakat és a füleket, a homlokot. Különböző UV-védelemmel ellátott napernyőket is gyártanak már, és a napszemüvegről se felejtkezzünk el. Ezeken kívül készítenek már UV-védelemmel ellátott ruhákat, például sapkákat is. A szakember azt is elmondta, hogy a gyerekeknél különösen oda kell figyelni a bőrük megóvására, mert „a kicsi korban elszenvedett napégések száma egyenes arányosságot mutat a felnőttkori bőrdaganatok kialakulásával”.

Minőségi készítményeket vásároljunk

Érdemes elsősorban a gyógyszertárakban megvásárolni a jó minőségű fényvédő készítményeket. Ezek már nyár előtt is legyenek alapvető tartozékai a táskának, mert májusban is erős a Nap sugárzása és könnyen le lehet égni a szabadban.

A készítményeken feltüntetett SPF-faktor (sun protection factor) az UVB-sugarak elleni védelmet jelzi, és ez a szám azt mutatja meg, hogy mekkora oltalmat biztosít a termék a sugarakkal szemben, ha megfelelő vastagságban visszük fel a bőrre. Ezt a faktorszámot úgy határozzák meg, hogy felmérik, egy bizonyos bőrtípusú ember körülbelül hány perc alatt ég le fényvédelem nélkül a Napon. Például egy világos bőrű ember bőre 10-12 perc alatt pirul le. Az 50-es SPF azt jelenti az esetükben, hogy ha ezt megszorozzuk a 10 perccel, akkor az 500-as végeredmény azt a percmennyiséget mutatja meg, amennyi ideig óvja őket a készítmény az UV-sugarakkal szemben. „Ez azonban nem tekinthető nettó percnek – teszi hozzá a szakember – hiszen izzadunk vagy elmegyünk fürödni és leázik rólunk a krém, ezért ezt a napvédőt időről időre pótolni kell.”

Pajzsként védik a bőrünket

A fényvédők alapvetően két csoportra, a kémiaira és a fizikaira oszthatók. A kémiai elnyeli az UV-sugarakat. Ezeket a készítményeket felszívja a bőr, és nem képeznek réteget a felületén.

A fizikai fényvédők, amelyeket ásványi fényvédőknek is hívnak, visszaverik vagy szétszórják az UV-sugarakat, tulajdonképpen pajzsként szolgálnak a bőrünkön. Ezek nem ivódnak be a bőrbe, hanem réteget képeznek a felületén, és általában fehér színűek. Széleskörűen védelmet nyújtanak, biztonságosak és önmagukban is hatékonyak.

A szolárium a rákos megbetegedések melegágya

Barnulni azonban nemcsak a Napon lehet, hanem a szoláriumokban is, ami viszont nagyon károsítja a bőrünket, ezért vannak országok, ahol már be is tiltották ezeket. A szoláriumozók körében ugyanis messze magasabb a melanóma és a nem festékes daganatok, például a laphámrák előfordulása.

A szoláriumban közel azonos UV-eloszlású a fény, mint a napsugárzás esetében, de ezt sokkal nagyobb dózisban kapja meg a bőrünk. „Nincs az a bőrfelület, ami a 10-12 perces szoláriumban elszenvedett UV-sugárzást fel tudná dolgozni mindenféle következmény nélkül.”

Éppen ezért a szoláriumfüggő fiatal nők körében szedi az áldozatait a melanóma. „A divatnak megfelelően ezek a fiatal lányok barnák szeretnének lenni, de ha az illető nem tud barnulni, mert a bőre tulajdonsága nem engedi ezt meg, akkor ne akarja ezen az áron követni a szépségtrendet” – mondja a szakember.