A kamaszkor a legizgalmasabb része az életünknek, kinyílik a világ és tapasztalatokat szerzünk, ugyanakkor az idegrendszerünk fejlődésében is meghatározó állomás. Ebben az időszakban a társas kapcsolatok nagyon fontosak, mert támaszt jelentenek, és életre szóló barátságok is szövődnek. A járvány miatt azonban legalább egy év kimaradt a mostani kamaszok életéből, így a társaikkal való kapcsolatuk vagy megrekedt, vagy az online térbe került át. Ahogy az egyik 17 éves lány fogalmaz, „azzal, hogy nem mehetek iskolába, elszigeteltek a többiektől, alig látom őket, amit már nagyon unok. Hiányoznak.” Katona Györgyi pszichológust arról kérdeztem, milyen hatása lehet hosszú távon a társaktól, barátoktól való részleges elszakadásnak, és mit tehetnek a szülők ebben a helyzetben.

„A kamaszkor nagyon fontos életszakasz. A kutatásokból az derül ki, hogy egyénenként változik a fiataloknál, milyen megküzdési stratégiát választanak akkor, amikor a járvány miatt nem mehetnek iskolába, a barátaikkal is csak korlátozottan találkozhatnak” – mondja a szakember. Akiknek jobb a rezilienciájuk, azaz a rugalmas ellenálló képességük, a változásokkal és váratlan akadályokkal való megbirkózási készségük, ők lényegesen jobban kezelik a nehézségeket.

A váratlan helyzethez való alkalmazkodás például az, hogy az online térbe költöztették át a számukra fontos kapcsolataikat. Ez persze ebben az életszakaszban nem pótolja a személyes találkozásokat, de még mindig jobb, mint a semmi. A kortársaiktól várt megerősítés és támogatás, a tanulással vagy éppen a közelgő érettségivel kapcsolatos szorongások feloldása, így valamennyire pótolható a számukra. Ugyanakkor azokat a gyerekeket, akik inkább otthon szeretnek lenni, és esetleg beilleszkedési problémáik vannak, kevésbé zavarja az iskolával összefüggő korlátozás. „Talán most azoknak nehezebb, akiknek kisebb a baráti köre és fontos a személyes együttlét velük. Náluk ebben az időszakban jobban kijöhet az elszigeteltség miatti szorongásuk.”

Fontos a támogató közeg

Azok a kamaszok is rosszabbul veszik a korlátozásokkal járó akadályokat, akiknél valamilyen lelki probléma áll fenn, például korábban volt már valamilyen traumatikus vagy izolációval kapcsolatos élményük, szorongásokkal élik meg a változásokat. Ebbe belejátszhat a rossz családi háttér is, például ha a gyerek nem egy támogató közegben él, és a szülők sem tudják jól kezelni a járvány miatt kialakult helyzetet. Az már a jelenlegi kutatások tárgya, hogy azoknál a fiataloknál, akik hajlamosak a depresszióra, szoronganak a járvány miatt, náluk milyen hosszú távú következménye lesz az iskolával kapcsolatos korlátozásoknak, a társaktól való részleges izolációnak.

A jó kapcsolat a szülőkkel ugyanis komoly védelem ebben az időszakban. Mivel a családtagok egyébként is többet vannak együtt mostanság, mint a járvány előtt, a szülőkkel kialakult kiegyensúlyozott viszony fontossá válik. A beszélgetések a gyerek érzéseiről, a közös programok, kirándulások enyhíthetik az otthoni tanulásból adódó frusztrációt, az elszigeteltséggel összefüggő szorongást a fiataloknál.

Családi mintakövetés

Nagyon fontos az is, hogy mivel fejlődő személyiségekről van szó, milyen megküzdési stratégiát látnak a családban. A szülők mennyire fogják fel a járvány súlyosságát vagy éppen mennyire bagatelizálják azt. Elengedhetetlen, hogy a gyerek megértse a koronavírus-fertőzés miatt kialakult szituációt. Ha összhang van a családban ebben a kérdésben, akkor együtt jobban tudják kezelni a pandémiával járó rendkívüli helyzetet.

A szülőknek empátiával kell hozzáállniuk a gyerekükhöz, és észre kell venniük azt, amikor már nem egyszerűen arról van szó, hogy a gyereknek nehéz ezt a helyzetet elviselnie, hanem komolyabb változás lép fel a viselkedésében, érzelmeiben, viszonyulásaiban. A szokásosnál is visszahúzódóbb, levertebb, érdektelenebb és esetleg alvási, étkezési problémái vannak. Ekkor már úgy tűnik, hogy baj van, és érdemes szakember segítségét kérni.

Hasznosak az online foglalkozások

Ahogy a kamaszok társas élete, úgy a szaktanácsadás is átköltözött az online térbe. A pszichológus elmondja, hogy ez ugyan nem helyettesíti a személyes foglalkozást, de az internetes órák sokaknak nagyon fontosak és hasznosak.

Katona Györgyi végezetül arra hívta fel a figyelmet, ha a járvány elmúltával lesz is újbóli nyitás, a pandémiával összefüggő lelki problémák nem biztos, hogy eltűnnek egy csapásra. Olyan kamaszoknál, akiknél a betegségtől való félelem, a túlzott szorongás hosszú időn át megmutatkozik, érdemes elgondolkodni a szülőknek azon, hogy segítséget kérjenek.

Kiemelt kép: Photo by Magnet.me on Unsplash