Egy állásinterjún ugyanazok a tünetek jelentkezhetnek, mint egy vizsgán – verejtékezés, kézremegés, erős szívdobogás, elakadó hang, dadogás, esetleg hadarás –, azaz a tipikus stressz és annak velejárói. Persze teljesen természetes és érthető, hogy az ember egy ilyen helyzetben izgul, hiszen sorsdöntő lehet a végre-valahára megszerzett állás, vagy az új, nagyobb kihívással és anyagi elismeréssel járó pozíció, mégis, éppen ezek azok, amelyek ronthatnak az összbenyomáson. Éppen ezért kell megpróbálni minimalizálni, kontroll alatt tartani ezeket a tüneteket.

Egy ilyen helyzet sokakból a legrosszabbat hozza elő, hiszen hogyan is tudnának nyugodtak maradni, ha épp megélhetésük múlik az interjú sikerén? – teszi fel a kérdést az általam megkérdezett pszichológus. Mégis, meg kell próbálni, éppen a siker érdekében. A stressz tüneteinek csökkentése, oldása persze nem megy egyik napról a másikra, csak megfelelő felkészüléssel.

Jó megoldás lehet az autogén tréning, hiszen a relaxáció kedvezően hat a tüneteket produkáló vegetatív idegrendszerre.

Ugyanilyen hatásos módszer lehet a meditáció vagy a jóga is, amelyek a relaxációhoz hasonló elven működnek – ajánlja a szakember.

Fontos az is, hogy az ember higgyen magában, ne csak akarja az állást, de képesnek is tartsa magát a pozíció betöltésére.

Az önmagát beteljesítő jóslat fogalmát mindenki ismeri. Ha valaki sokáig mondja magának, hogy mit nem tud elérni, megtenni, tényleg nem tudja majd. De ez a dolog fordítva is működik.

Katt —–> Pólóoldal