Egy szempillantás alatt lett a nyárból tél Denver és környékén. Csütörtökön, május 19-én még 30 fokos hőség volt, másnap már szakadt a hó, és 3 fokra esett vissza a hőmérséklet.

Colorado államban egy markáns hidegfront mindössze 24 óra alatt repítette vissza az ott élőket a nyárból a télbe. Denverben csütörtökön még 30-31 fokos volt a hőség, majd péntek délután betört a markáns hidegfront, és a hőmérséklet 0-3 fokra esett vissza.

Denver és környékén 20-25 centimétert is elérte a hó vastagsága, de a közeli hegyekben ennél több hó is lehullott. A hirtelen jött havazás több helyen közlekedési fennakadásokat, áramkimaradásokat okozott – írja az időkép.

A mostani lehűlés nem példa nélküli: 2020 szeptemberében ennél is markánsabb hidegbetörés érte el a várost. Akkor 2 nap leforgása alatt csökkent 40 fokról fagypont közelébe a hőmérséklet.

A hirtelen jött tél azonban nem tart sokáig, a héten ismét nyárias hőmérsékletekre lehet számítani a térségben.

A nagy havazás a hideg, nedves levegőt felfelé és a magasabban fekvő területek fölé nyomuló légáramlat eredménye. Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint a már lombos fákra hulló nehéz hó miatt fakárokra kell számítani.

Számos erdőtűz pusztít ugyanakkor a térségben, köztük Új-Mexikóban, Colorado déli részén és Texas nyugati részén.

Az ember okozta éghajlatváltozás miatt a hőhullámok világszerte intenzívebbé válhatnak, és  már tavasszal és ősszel is megjelenhetnek.

Kiemelt kép: Fotó: Amy Blomenberg/Facebook