Volt szerencsém közelről látni a déli határ mentén, a Hercegszántóhoz közeli Vodica-Máriakert kegyhelyen a világ második legnagyobb Mária-szobrát. Igazán lenyűgöző alkotás, és a környezetének is van valamilyen megmagyarázhatatlan vonzereje. A napraforgótábla mellett álló 11 méter magas fém szobrot Vöő Sándor adományából készítették.  

A monumentális fém alkotás elkészítéséhez Vöő Sándor Hercegszántóról elszármazott lakos ajánlotta fel a dollármegtakarítását. Az 1932-ben született Vöő Sándornak az 1956-os forradalom után Indiana állam lett az új hazája. El kellett hagynia ugyanis Magyarországot, mert részt vett a forradalom idején a bajai városháza vörös csillagának leverésében.

Templomot akartak építeni

Az adományozó egyébként tagja volt Magyarországon annak a két világháború között alakult templomépítő bizottságnak, amelyik kéttornyú, a medugorjei templomhoz hasonló imahelyet akart építtetni Vodkán. Ezt a környékbeli települések lakóival közösen valósították volna meg a hercegszántóiak azért, hogy a zarándokoknak legyen imahelyük.

A kalocsai érseki hatóság 1948-ban jóváhagyta a templom építését, és a beruházáshoz is rendelkezésre állt a költségek jelentős része. Az építkezést 1949-ben kezdték volna. Meg is vásárolták az építőanyagok jó részét, ám a templom megépítése végül kudarcba fulladt.

Egy álom vezette

Vöő Sándort már az USA-ban élt, amikor 2003-ban egy álom hatására úgy döntött, hogy megépítteti a templomot. Az elképzelésével felkereste Pólyák Imre plébánost, de a rendelkezésre álló összeg, a százharmincezer dollár kevésnek bizonyult az építkezéshez. Egy templom felhúzása ugyanis az akkori viszonyok között legalább ötszáz-hatszáz millió forintba került volna.

A férfi azonban nem adta fel, terve akkor kapott új lendületet, amikor egy hatalmas Mária-szobrot felállítottak Chicagóban. Az alkotást hálából emeltette egy szülőpár, akiknek kisfia felgyógyult a daganatos betegségéből. A szobor kilenc és fél méter magas és egy 10 hektáros terület közepén áll.

Az alkotás mélyen megérintette Vöő Sándort és úgy döntött, hogy ha arra nincs is pénz, hogy templomot építtessen, akkor elkészíttet egy Mária-szobrot az amerikai mintára. Így végül 2008. szeptember 19-én állították fel a fém Mária-szobrot, Rigó István pécsi szobrász alkotását Vodica-Máriakerten, és október 13-án szentelte fel Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.

Betelepített horvátok

Hercegszántóra a török hódoltság után, a XV. században telepítették be a sokac horvátok többségét, így ők tekinthetők őslakosoknak. A XX. század elején kitört kulturális, nyelvi, felekezeti vita miatt a településen élő, a pravoszláv vallásuk okán szerbeknek nevezett mintegy ezer ember kivált a nyugati kereszténységből. Ezt követően a szerb ortodox egyházhoz csatlakoztak, aztán később a legtöbbjük visszatért a katolikus egyházba

Egyébként az egyházi és az ősi falupecséteken is Szűz Mária látható, s ennek alapján kezdeményezte Pólyák Imre plébános, hogy Szűz Mária kerüljön be a falu mai címerébe is. Ezért látható ma a széttárt karú Szűz Mária Hercegszántó címerében és zászlaján is.

Fotók: Kovács Zsolt

Források:

Új Ember 2008. október 5.

Új Ember 2014. szeptember 21.