Kétszázkilenc helyszínre riasztották a tűzoltókat az országban a csütörtöki, június 9-i vihar miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese. Dóka Imre azt is leírta, hogy a fővárosban, 42 esetben, Pest megyében 41, Baranyában 28, Tolna megyében pedig 26 esetben segítettek a tűzoltók. Emellett Komárom-Esztergom, Heves, Győr, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyében is több feladatot adott a viharos erejű szél és a hirtelen lezúduló csapadék. A fővárosban sok ingatlant elárasztott a víz, és fák dőltek ki.

A fővárosban több esetben elakadt vagy árokba csúszott jármű mentéséhez is riasztották a tűzoltókat. Budapesten főként pincékbe, ingatlanokba befolyt vizet és kidőlt fákat távolítottak el.

A II. kerületben, a Keleti Károly utcában egy nagy faág lehasadt és egy autóra esett, a Margit körúton hömpölygött a víz. Míg Fóton két gépkocsira dőlt egy fa. Pilisszentivánon mintegy ötven négyzetméteren beázott egy iskola teteje, több helyen leszakadt a mennyezet, három helyiséget le kellett zárni.

Pest megyében, a 12-es főút 16-18 kilométere között a felhőszakadás miatt partomlás volt, amely a vasúti és a közúti közlekedést is érintette.

Vonatpótló hajó is segíti a közlekedést – a pótlóbuszok mellett – a szobi vonalon, Nagymaros-Visegrád megálló és Zebegény között péntektől, június 10-től.  A vonatközlekedés azért szünetel, mert a csütörtöki viharban a Nagymaros és Szob közötti vasúti pályaszakaszra sárlavina zúdult a hegyoldalról.

A Budapest-Szob vonalon a vonatok csak Nagymarosig közlekednek, onnan indulnak vissza a Nyugati pályaudvarra. A menetidő 30-35 perc a két kikötő között, a hajójáratokon a vasúti bérleteket, igazolványokat és vasúti menetjegyeket elfogadják.

Várhatóan augusztus közepén indulhat meg a vonatközlekedés egy vágányon Nagymaros és Szob között, ahol mintegy tízezer köbméternyi sár és kőlavina öntötte el a vasúti pálya 1700 méteres szakaszát az esőzésben – közölte a Mávinform.

Bleszity Milán tűzoltó őrmester/Egri HTP

Tolna megyében, Kaposszekcső belterületén a 611-es út a heves esőzés miatt egy helyen beszakadt. Baranya megyében főként a megyeszékhelyre és környékére riasztották a vihar miatt a tűzoltókat. Pécsen, a Balácsi úton a lakóházak védelméért homokzsákkal is védekezni kellett.

Kiemelt kép: a 12-es főúton Nagymaros és Zebegény között, ahol a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt beomlott a domboldal. A hegyoldal mintegy egy kilométer hosszan omlott az útra, senki nem sérült meg. Az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták, és a vasúti pályán is szünetel a forgalom. MTI/Mihádák Zoltán