Utáltam a sütőtököt. Amikor a családban feltálalták vacsorára, akkor messzire elkerültem az asztalt is, amikor ették a többiek. Aztán elérkezett az a kor, amikor változik az ember ízlése, és megpróbálkozik olyan ételekkel, amiket előtte nem szeretett. Így jártam én is a sütőtökkel. Azóta azonban nem tudok lejönni róla, főleg azok után, hogy egy tökvacsora utáni reggelen belenéztem a tükörbe, és egy pirospozsgás, élénk vörös szájú arc nézett vissza rám. Ezenkívül még számos előnye van ennek a zöldségnek.

A kozmetikusom meg is erősítette, hogy nem képzelődök, a sütőtökben levő bétakarotin csodákra képes, pirosabb lesz tőle a bőr. Ezenkívül azonban a sütőtök húsának még számos, az egészségre előnyös tulajdonsága van.

A pufi vagy hosszúkás narancssárga zöldségnek igen magas a tápanyagtartalma. Kevés benne a kalória és gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, amik megtalálhatók a magvában és a levében is.

Nagyon sok módja van annak, hogy feldolgozzuk, desszertnek, levesnek, salátának, lekvárnak is kíváló, és még a vajat is helyettesítheti. Remek kiegészítője az egészséges étrendünknek. De ettem már baconos-sütőtökös tésztát is, amitől először lepadlóztam, aztán, amikor megkóstoltam, rájöttem, hogy elképesztő ízorgiát nyújt ez a kombó.

Mik a sütőtök előnyei?

  • a bétakarotin segíthet redukálni a rák kockázatát, és az egyik legjobb bétakarotin forrás
  • a bétakarotin erős antioxidáns, ami megtalálható a narancssárga színű zöldségekben és gyümölcsökben, ez adja az élénk színűket.  A testünkben átalakul A-vitaminná.
  • védelmet nyújthat az asztma és a szívbetegség ellen
  • csökkenti a korral járó makula degenerációt (sárgafoltsorvadást)
  • csökkenti az elhízás kockázatát
  • segít elkerülni a diabéteszt
  • elősegíti az egészséges arcszínt és a hajat
  • növeli az energiát
  • segít megőrizni az egészséges BMI-t (testtömegindexet)
  • segít szabályozni a vérnyomást.

A rostok, a kálium, a C-vitamin hozzájárul, hogy egészséges maradjon a szívünk. A kálium megfelelő szintje legalább annyira fontos, mint a nátrium csökkentése a magas vérnyomás kezelésekor. A magas vérnyomás ugyanis rizikófaktornak számít a szív- és érrendszeri megbetegedéseknél.

A rost lassítja a cukor felszívódását a vérben és segít az emésztésben. Mintegy 3 gramm rost van egy csésze főtt, nyers sütőtökben. A sütőtök, ha beillesztjük a napi étkezésünkbe, hozzájárul a rostbevitel növeléséhez.

Tehát, mindenkinek azt tanácsolom, hogy sütőtökre fel! Együnk mindennap egy keveset, és ezzel nagyon sokat tettünk az egészségünkért.