Az első musicalként tartják számon az Egy szerelem három éjszakája című darabot. A fáma szerint az akkori vezetés, élükön Aczél Györggyel, nem nagyon örült a bemutatójának. A darab számos feldolgozást ért meg készült belőle film, tévéjáték és lemez is. A bemutatója 60 évvel ezelőtt, 1961. január 12-én volt a Petőfi, ma Thália Színházban, és a musical nagy sikert aratott.

A darab írója Hubay Miklós, a dalszövegeket a költő, műfordító Vas István jegyzi, a zenét pedig Ránki György szerezte. A rendezői munka Szinetár Miklós nevéhez fűződik, aki a fáma szerint Bécsben szeretett bele a musical műfajába. Szinetárt ugyanis Vámos László rendezővel és Gordon Zsuzsa színésznővel kiküldték az avignoni színházi fesztiválra, de útközben úgy döntöttek, hogy megállnak Bécsben, és megnézik a Kiss Me Kate című musicalt. Ekkor jött a felismerés Szinetárnál, hogy belevág ebbe a műfajba. Akkoriban ugyanis Magyarországon kizárólag az opera-operett-próza létezett, amikhez szigorú szabályok társultak. Szinetár azt látta meg a musicalben, hogy ebben mindent lehet, a cselekmény szabadon folyhat a maga útján. A bemutató utáni kritikában a cikk szerzője pont azt feszegeti, hogy a rendező a hagyományos formák fellazítására törekszik, és nemcsak lazít, hanem új formákat is teremt.

Az első magyar musical comedyről, az Egy szerelem három éjszakájáról azt írták a korabeli kritikusok, hogy nem halmozza a revürészleteket, a tánc és a zene belesimul a drámába. Ezzel gyakorlatilag az antik drámát hozza vissza a színpadra. A darab szerzői úgy vitték színpadra Bálint (Bodrogi Gyula) és Júlia (Margitai Ági), a fiatal költőházaspár drámáját, hogy abban ábrázolni akarták a különböző bonyolult lelki állapotokat is. Ezeket a lelki folyamatokat a líra, a dráma, az irónia és a paródia eszközeivel mutatják be.

A musical Vas István verseire és Ránki György zenéjére épül, ami nagyon jól kiemeli a drámai jelleget. Ránki György jazzes dallamai a jobb megértést, a fontos motívumok hangsúlyozását segítik. Ez teszi igazán izgalmassá, moderné és még ma is élvezetessé az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.

#szótkérek #érték #zene #musical