Új időszámítás kezdődik a tarifareformmal március elsejétől a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedésben. Csökken a Budapest-bérlet ára, 8950 forint lesz. Az országos bérletrendszerben jön a vármegye- és az országbérlet.

Március elseje után a főváros egész területén változatlanul érvényes marad a Budapest-bérlet. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pedig elfogadja a Pest vármegyére váltott bérletet, illetve az országbérletet.

A 14 év alattiaknak ingyenessé válik a közlekedés az állami szolgáltatóknál is, továbbá a 14 év feletti diákok és a 65 év alatti nyugdíjasok is sokkal olcsóbban utazhatnak majd.

A fővárosi önkormányzat nem árusítja majd tovább a diákbérletét, tehát a diákoknak a Pest vármegyére váltott bérlettel lehet majd jóval olcsóbban és nagyobb területen utazni. Ehhez hasonló mértékben csökken a 65 év alatti nyugdíjasok bérlete is. A diákok Budapesten és Pest vármegyében 3450 helyett 945 forintért utazhatnak majd havonta.

Országos jegyek, bérletek

A korábban létező sokféle bérlettípusból mindössze kettő marad: a vármegye- és az országbérlet. A kilométer alapú bérletek megszűnnek. (A viszonylati menetjegyek és az okosjegyek természetesen megmaradnak.) – áll a ujtarifa.hu oldalon.

Az egyszerűsítéssel nemcsak könnyebben áttekinthetővé, de jóval igazságosabbá is válik a tarifarendszer, hiszen az új bérleteket többen és többféle módon használhatják fel, mint korábban.

Fontos tudni, hogy az új bérletrendszerben csak kétféle tarifa van: a teljesárú és a 90%-os kedvezményt adó. Ez utóbbit a kedvezményre jogosultak, például azok a diákok vehetik igénybe, akik érvényes magyar nappali vagy esti diákigazolvánnyal rendelkeznek.

A bérleteknek 2024. március elsejétől elérhető lesz immár a napijegy változata is. Ezek a 24 órára szóló Vármegye24 és Magyarország24 nevű díjtermékek.

A két napijegy között van egy jelentős különbség, a 24 órás jegy országos változatával a helyjegyköteles vonatokon is lehet utazni (megváltott helyjeggyel), a Vármegye24 napijeggyel azonban erre nincs lehetőség. Vármegyei napijeggyel csak olyan vonatokon lehet utazni, amelyekre nem kell helyjegy. Ezek a napijegyek a vonatok, hévek, kék és sárga volánbuszok teljes vonalán) vehetők igénybe, azonban például a BKK járatain már nem. Budapesten belüli utazás esetén azonban a napijegyek érvényesek az InterCity vonatokra is.

Megszűnő kedvezménykulcsok

A menetjegyeknél 2024. március 1-jétől megszűnik a 90%-os, a 33%-os és a 20%-os kedvezménykulcs, így – a teljesárú és a díjmentes változat mellett – kizárólag az 50%-os kedvezményt adó menetjegyek maradnak.

Az ország- és vármegyebérletek esetében azonban nincsen 50%-os változat. Bérletekből kizárólag teljesárút vagy – jogosultság esetén – 90%-os kedvezményt adó változatot lehet vásárolni.

A kedvezményrendszer tehát egyszerűen összefoglalható:

  • menetjegyek: teljesárú, félárú vagy díjmentes,
  • bérletek: teljesárú vagy 90%-os.