A legrangosabb hazai okonyomozó újságírói díjat Wirth Zsuzsanna és Marton Kamilla, a Direkt36 munkatársai nyerték el a 2023-ban publikált cikksorozatukért A Transparency-Soma Díjjal egymillió forint jár. A zsűri kiemelkedően jónak tartotta még a Direkt 36 másik cikkét, a G7, az Átlátszó, a Válasz Online és a Telex munkatársainak írásait is. 

Wirth Zsuzsanna és Marton Kamilla a hazai közvéleményt évek óta foglalkoztató témát, a kórházi fertőzések mennyiségét dolgozta fel rendkívül alapos cikksorozatban. Azért is érdekes a téma, mert az időközben megszüntetett Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) titkolta az adatokat erről. Szerintük ugyanis azok „nyilvánosságra kerülése nem releváns, helytelen, megtévesztő, félrevezető és pánikkeltő lenne.” Végül a magyar államot kötelezték egy jogerősen elvesztett közérdekűadat-per nyomán, hogy adja ki az információkat, a Direkt36 munkatársai pedig feldolgozták.

Az adatok mellett megszólaltattak betegeket, szakembereket is a kórházi fertőzések kapcsán. Így egy komplex kép alakult ki arról, hogy a számok mögött milyen folyamatok és emberi sorsok húzódnak.

A díjátadó utáni beszélgetésen az újságírók elmondták, hogy Zsuzsa érdeklődését a kórházi fertőzések témája iránt egy e-mail keltette fel. Adatok is a rendelkezésére álltak, mivel a TASZ kiperelte ezeket az államtól. A legnagyobb nehézséget az jelentette, hogyan rendszerezzék az információkat úgy, hogy értelmezhető és releváns összefüggéseket kapjanak a munkájukhoz. Az adatokon túl az emberi sorsokat is be akarták mutatni, ezért Kamilla is bekapcsolódott a munkába. A fertőzésekben érintett megszólalókat többnyire a social felületeken kutatta és kérte fel az interjúkra.

Díjátadó, Fotó: Szótkérek

A cikksorozatból kiderül, hogy hozzávetőlegesen annyian halnak meg hazánkban évente kórházi fertőzésben, mint közúti balesetben. A tényfeltáró portál cikkeit a Magyar Orvosi Kamara is közzétette. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pedig egy olyan dokumentumot állított össze, amely helyzetjelentést tartalmaz és szerepelnek benne intézkedési javaslatok is. A dokumentumot augusztus 28-án aláírta a területet felügyelő Pintér Sándor belügyminiszer is.

A Direkt36 munkatársai tényfeltáró cikksorozatuk mellett egy több mint egyórás dokumentumfilmet is forgattak. A szakértők mellett a kórházi fertőzések kárvallottjai is megszólalnak.

A pályázat elbírálásának három fő kritériuma volt:

  • az oknyomozó munka mennyisége és minősége,
  • a téma relevanciája,
  • a közérthetőség.

A díj odaítéléséről négyfős zsűri döntött: Bogár Zsolt, a Deutsche Welle magyarországi vezető szerkesztője; Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Mérték Médiaelemző Műhely igazgatója.

Háttér: Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. Az elismerést, amely ma már a Transparency-Soma nevet viseli, 2016-tól a Transparency International Magyarország adja át.

Kiemelt kép: Transparency International Facebook-oldala.