Harmincnyolc év után ismét kitört az az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii szigetén a világ legnagyobb aktív vulkánja, emiatt figyelmeztetést adott ki az amerikai földtani intézet (USGS) is. A Mauna Loa november 27-én éjszaka tört ki, és hamuval borította be a környező térséget.

A hawaii vulkánfigyelő szolgálat tájékoztatása szerint a kitörés egyelőre nem fenyegeti a vulkánhegy lábánál élőket. A szervezet ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a vulkáni tevékenység folytatódik, a lávafolyam felgyorsulhat, és elérheti a hegy alsóbb régióit.

Az állam turisztikai hatóságának közösségi oldalán szintén az olvasható, hogy a fokozott vulkáni tevékenység nem fenyegeti a hegy lejtőjén élőket, és a légi forgalomra sem befolyásolja.

Az amerikai meteorológiai szolgálat Honoluluban működő irodája azt közölte: egyelőre arra számítanak, hogy kevesebb mint egy centiméter hamu boríthatja be a sziget egyes részeit. Azt javasolták ugyanakkor a légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek, hogy maradjanak zárt helyen, illetve felhívták a figyelmet arra, hogy a vulkáni hamu kárt tehet a növényzetben, veszélyes az állatokra, és károsíthatja az elektronikai berendezéseket, járműveket is.

A Mauna Loa vulkán kitörésének az elmúlt hónapokban voltak előjelei: június óta megsokszorozódott a napi földrengések száma a vulkánhegy térségében – szeptember végén voltak napok, amikor több mint 100 rengést regisztráltak -, aminek nyomán Hawaii polgári védelmi ügynöksége figyelmeztetést is kiadott.

A vulkán a geológiai feljegyzések szerint 1843 óta 33 alkalommal tört ki. Harangi Szabolcs vulkanológus, a Tűzhányó Blogon azt írta: “a Mauna Loa utoljára 38 éve, 1984 tavaszán tört ki, akkor 9 év szunnyadás után indult meg a vulkáni működés és ez 3 héten keresztül tartott. Azt megelőzően jóval gyakoribbak voltak a vulkánkitörések, az elmúlt közel negyven év szünet tehát szokatlanul hosszú a tűzhányó életében.” 

A Mauna Loa a világ legnagyobb aktív vulkánja. Krátercsúcsa mintegy 35 kilométerre fekszik egy kisebb vulkántól, a Kilaueától, amely 2018-ban működésbe lépett, és a kifolyó láva 700 otthont elpusztított.

Harangi Szabolcs a vulkán méretére s kitért: “mindjárt ez elején le kell szögezni, hogy bár a Mauna Loa valóban a Föld leghatalmasabb tűzhányója, az óceántalapzattól közel 10 ezer méter magasra emelkedik (ebből 4168 méter a tengerszint feletti magasság), térfogata meghaladja a 75 ezer köbkilométert, azonban ez nem jelenti azt, hogy itt történnek a leghatalmasabb kitörések! Ez az elképesztő nagyságú vulkán mintegy 700 ezer év alatt épült fel. A Mauna Loa a Föld egyik legaktívabb vulkánja, azonban a kitörései szinte minden alkalommal lávaöntéssel járnak. Veszélyt elsősorban az jelenti, hogy a vulkán meredek oldalán a lávafolyások gyorsan haladnak és akár néhány óra alatt elérhetik a sziget partvidékét, ahol sűrűbbek a települések.”

Kiemelt kép: USGS webkamera képek a kitörés kezdete után 3 órával, november 28-án hajnalban.