Jelentős mennyiségű kőolajat talált a Mol Vecsés határában 2100 méter mélyen. A társaság júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni – közölte az olajtársaság.

Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, későbbi, 2023-ra tervezett 700-1000 hordós termelése mintegy 10 százalékkal növeli a Mol Magyarország és 5 százalékkal Magyarország kőolajkitermelését. A Vecsés-2 nevű olajkút harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kút, egyedül kiváltja az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését.

Az üzembe állítás előtt kútteszteléseket végeztek, és ekkor kiderült, hogy hasznos kőolajat találtak, így a kutat november 11-én termelésbe állították. Az olajat közvetlenül a százhalombattai Dunai Finomítóba szállítják.

A Mol 2015-ben nyerte el a kutatási koncessziót a Vecsés körüli területre. A júliusban elkezdett fúrás 31 napig tartott és 2100 méteres mélységet ért el.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemelte: a jelenlegi készletek folyamatosan kimerülnek, ami egy természetes folyamat része. A vecsési találat viszont egy nagyobb mélységű olajmező feltárását hozta, amelynek alapján a Mol további fúrásokat tervez a környéken a mező kiaknázására és a termelés fokozására.

Tavaly a hazai termelésből a kőolaj mintegy felét (3,5 millió hordó) és a földgáz mintegy 90 százalékát (1,4 milliárd köbméter) a Mol biztosította.