Új dallal és új videoklippel jelentkezett a Mohikán együttes. A csapat neve ismerősen csenghet a XV. kerületieknek is, hiszen koncerteztek már Újpalotán. A zenekar frontembere pedig az a Nagy Tibor István, aki hosszú éveken át volt az Újpalotai Napok főszervezője és műsorvezetője. Az interjúban beszél a zenekarról, az új dalról, tervekről és kicsit magáról is.

 Hogyan született az legújabb dalotok?

Az új dal címe „Valóra vált”.  Az első olyan Mohikán szerzemény, aminek nem én írtam a szövegét. Volt már rá példa, hogy egy-egy dallam valamelyik zenésztársam nevéhez fűződött, de Földes Máté barátunk most gondolt egy merészet és a szöveget is megírta saját dallamára.

A visszajelzések alapján, nagyon jól tette, mert egy nagyon jó szám kerekedett belőle. Nagy tehetség, a zenekar legfiatalabb tagja. Kicsit más a hangszerelése, kicsit másképpen énekelem, mint az eddigieket, éppen ezért egy igazi üde színfolt a Mohikán palettáján.  Olyannyira, hogy azonnal klipet forgattunk hozzá.

Milyen évetek volt eddig?

 Szerencsések vagyunk, mert a vírusidőszak utáni nagy leállást követően, ezt az évet koncertezéssel tölthettük. Már nagyon ki voltunk éhezve a zenére, a színpadra és persze a közönségre. Játszottunk Dunán innen és túl, határokon kívül is, szóval egy igazán jó nyarunk volt.

Ez az év viszont változást hozott a koncertrepertoárunkban.

Aki valamennyire ismeri a zenekarunkat, az talán tudja, hogy Bódi László „Cipővel” való személyes kapcsolatunk meghatározó jelentőséggel bírt az életünkben. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy nélküle nem létezne a Mohikán zenekar. Ő hallotta az első dalokat, amikor még zenésztársaimat nem is ismertem és az ő bíztatásából merítettem bátorságot a zenekar megalapításához. Sajnos már csak halála után.

Szóval, szervezői kérésre, az idén egy vegyes műsorral léptünk fel, amiben a Mohikán dalok mellett egyre több Republic nóta is elhangzott. Hihetetlen, hogy a közönség milyen örömmel és szeretettel fogadta ezt. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a koncertlátogatóktól, szervezőktől és a szakmától is. Közismert zenészek, médiaszemélyiségek mondták el, akár a helyszínen, akár utólag telefonban, hogy hallottak minket és minden elismerésük. Ez megszilárdította bennünk azt a természetesen kibontakozó elhatározást, hogy 2023-ban, Bódi László halálának tizedik évében egy nagyon nagy alázattal megkomponált műsorral állunk a színpadra, ami kizárólag Cipő dalaira épül, de természetesen a Mohikán dalok sem maradnak majd ki.

Arra gondoltam, hogy a koncertsorozat neve lehetne „Mezítláb turné”, ami első dalunk címére utal és ami szimbolizálja, hogy nincs már Cipőnk, de ezt még nem beszéltem meg a többiekkel. Ebből az interjúból tudják majd meg – mondja nevetgélve.

Forrás: Mohikán zenekar

Milyen érzés ezeket a dalokat énekelni?

 Azt azért elárulom, hogy nem egyszerű feladat Cipő után előadni ezeket a szerzeményeket. Felemelő és egyben félelmetes. Itt az ember tizenkilencre húz lapot és nem mindegy, hogy hogyan van jelen a színpadon szívben és torokban. És persze kell hozzá a Mohikán minden zenésze, mert Sivák Zsolt, Földes Máté, Paróczai „Tacsi” Attila, Csintalan György és Nagy László azok, akik hangszeres játékukkal és alázatukkal autentikusan megidézik a régi időket.

Gondolsz még néha a XV. kerületre?

Most vidéken élek, de a XV. kerület mai napig a szívem csücske. Eddigi életemben a tizenötben éreztem leginkább otthon magamat. Nagyon sok minden köt Újpalotához és hiányzik. Hosszú éveken át voltam az Újpalotai Szabadidő Központ munkatársa.

A mai napig szoktam álmodni a régi lakásommal, barátokkal, munkatársakkal és az Újpalotai Napokkal, ami az egyik legkedvesebb emlék az életemben. Nagyon sok munkám volt benne és sikerült felléptetnem ott a magyar könnyűzene élvonalának nagyrészét.

Nem titkolt álmom, hogy egyszer ezen a rendezvényen is színpadra állhatunk. Remélem, ebben az esetben nem igaz a mondás, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában.

Kiemelt kép: Mohikán zenekar