Idén több mint 3000 esetben volt dolguk a vízimentősökönek a strandokon, 34 embert mentettek ki a vízből, 180-szor riasztották a mentőhajóikat, és 74 vízi vagy vízparti rendezvényt biztosítottak.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) beszámolt arról is, hogy 2022-ben 64 strandon teljesítettek szolgálatot; 51 balatoni, tíz vidéki és három budapesti helyszínen. Egy átlagos nyári napon 120 vízimentőjük dolgozott napi 10-12 órában.

Mint írják, összeségében 435 munkatársuk vett részt a 2022-es szezon strandi és mélyvízi mentési feladataiban. Nyolc vízimentő tanfolyamot tartottak, aminek köszönhetően 77 új munkatárs kezdett dolgozni a nyáron.

A mentőegységnek van egy mentőtiszti autója és egy esetkocsija is, és ezekkel 71 alkalommal mentek ki a helyszínekre – derül ki a közleményükből.

A tájékoztatás kitér arra is, hogy nem csak embereket kellett menteni: 48 alkalommal bajba jutott hajókat, vitrolásokat emeltek ki vagy vontattak partra a vízimentők.

A Balesetmegelőző programjuk részeként idén két újabb balatoni strandon helyeztek ki tájékoztató Mentőöv táblákat, és több strandon állítottak fel mentőmellényállványt gyerekeknek. Innen bárki ingyenesen kölcsönvehetett mentőmellényeket.

A közlemény szerint jövő nyáron már hét strandon várja ilyen lehetőség a gyerekeket: Balatonalmádiban, Balatonkenesén, Alsóörsön, Keszthelyen, Gyenesdiáson és két balatonlellei helyszínen.

Kiemelt kép: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Via MTI