Ötven év után először bocsát fel a Nasan olyan rakétát, amely képes embereket szállítani a Holdra és vissza.

A Space Launch System (SLS) óriásrakéta egy Orion kapszulát is visz, ami hat ember szállítására is alkalmas a Holdra és azon túlra – írja a The Guradian. A kilövés a tervek szerint a Nasa floridai Cape Canaveral központban augusztus 29-én lett volna, de az első fellővést elhalasztották, mivel a 3-as számú hajtóműnél problémát észleltek.

Új típusú űrhajósok

Az 1,3 millió kilométeres Artemis I tesztmisszió – ami az elképzelések szerint 42 napig tart – célja, hogy az Oriont 40 000 mérfölddel a Hold túlsó oldala fölé juttassa. Egyébként ugyanarról a létesítményről lövik fel, amelyről fél évszázaddal ezelőtt az Apollo holdi küldetéseket is indították.

Az amerikai adófizetők pénzéből várhatóan 93 milliárd dollárt tesz ki az Artemis program.

„Ez most az Artemis generációja” – mondta nemrég Bill Nelson, a Nasa munkatársa és egykori űrsikló-űrhajós. „Mi az Apollo-generációban voltunk. Ez egy új generáció. Ez egy új típusú űrhajós.”

Az Orion fedélzetén a „legénység” egyetlen „tagja” egy próbababa, amelynek célja, hogy a Nasa tesztelje a következő generációs űrruhákat és a sugárzási szinteket. Továbbá visz egy puha Snoopy játékot, amely a kapszulában lebegve a gravitációmentességet hivatott szemléltetni.

Magyar dózismérők a fedélzeten

Az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) dózismérői is az Orion űrhajó fedélzetén vannak. A küldetés során a magyar kutatók dózismérői kulcsfontosságú adatokkal szolgálnak majd a kozmikus sugárzási térről az embereket szállító űrhajók, a Hold körüli pályán keringő űrállomás és a holdbázis létrehozásához.

Mivel a Földtől távoli kozmikus környezetben dolgozó űrhajósok egészsége elsődleges szempont, a cél ez esetben is a különböző szövettípusokban elnyelt sugárzás mennyiségének és minőségének megállapítása. Ezzel pedig az űrhajóban utazó személyzetet érő sugárterhelés felmérése.

Mint írták, az optimális sugárvédelmi árnyékolás, a megfelelő dóziskorlátok kidolgozása, a bőrt, valamint a belső szerveket érő sugárterhelés összefüggéseinek megértése kulcskérdés az emberes küldetések tervezése során.

A biztonsági mellényt tesztelik

Nem új keletű ötlet, hogy az űrhajósokat kívül-belül érő ionizáló sugárzást a valóságot jól modellező bábu segítségével vizsgálják. Emberi koponyát imitáló fantommal már a 90-es években is végeztek méréseket a NASA űrsiklóin, majd a Mir űrállomáson.

A közlemény szerint a 42 napos kísérlet eredményeiből megtudhatjuk majd, hogy milyen sugárzási viszonyok uralkodnak az Orion űrhajóban, és mennyire hatékony az AstroRad sugárvédelmi mellény.

„Mindezeket az információkat a legmodernebb aktív (elektronikus) dózismérők és több más fedélzeti műszer adataival kiegészítve olyan tudásra tehet szert az emberiség, amely nagyban hozzájárul a további Artemis küldetések biztonságos kivitelezéséhez” – írták.

A közlemény szerint az EK a következő küldetésekben is részt vállal, a Gateway űrállomáson is ott lesznek.

Kiemelt kép: NASA