Minél nagyobb a pénzügyi gond, annál többen csatlakoznak a 2013-ban alapított Buy Nothing csoportokhoz. Például a kanadai Manitobában 55 Buy Nothing csoport működik, köztük 34 Winnipegben, és mindegyiknek több száz tagja van. Magyarországon is népszerűek a cserebere Facebook-csoportok.

A Buy Nothing csoportokban a tagoknak lehetőségük nyílik arra, hogy fizetség nélkül cseréljenek, megosszanak és kölcsönözzenek.

Christine Nelson-Didych, az egyik adminisztrátor szerint a legnagyobb és legaktívabb Buy Nothing winnipegi csoportnak 3300 tagja van – írja a CBC.

A tagok száma folyamatosan növekszik, és a legtöbb csatlakozónak élelmiszerre, valamint háztartási cikkekre van szüksége.

„Olyan alapvető cikkekre kell gondolni, mint a kenyér, tojás, tej és pelenka. Sokan vannak, akiknek valóban nehézségeik vannak, és a csoport ebben tud nekik segíteni.”

A Buy Nothing története 2011-ben kezdődött, amikor két amerikai anyuka, Rebecca Rockefeller és Liesl Clark Washington államban a tengerparton sétáltak gyerekeikkel. Azt látták, hogy rengeteg szeméttel, tollakkal, lufikkal, gyerekjátékokkal van tele a part. Rájöttek, hogy a holmik között van olyan, amiket ők is kihajítanak a szemétbe, pedig jobb helyre is kerülhetnének.

Azért indították el a Buy Nothing Projectet, hogy megakadályozzák a műanyag hulladék terjedését a Földön. Az embereket a kevesebb vásárlásra és a több megosztásra szerették volna ösztönözni.

Aztán az első Buy Nothing csoportot 2013-ban alapították a Facebook-oldalon. Azóta rengeteg országban elterjedt a mozgalom, és már könyvet is megjelentettek a munkásságukról.

Közép-Európában csak Romániában van Buy Nothing csoport, az ingyenes cserebere azonban Magyarországon is jól működik a Facebook-csoportokban.

Via 444