Többször szó volt már a főutak mentén futó árkokról, mint a mindet befogadó hulladéktemetőkről. Egy ország fogyasztási szokásai mellett az adott nép átlagos intelligenciája is lemérhető a környezet állapotán. És míg a településeket többnyire rendszeresen takarítják, a „gazdátlan” út menti vízelvezetők valóságos szemétlerakókká válnak.

Igaz többnyire autókból kidobott hulladékok kötnek ki itt. Nyilvánvalóan helyszűke miatt kénytelen megszabadulni tőlük tulajdonosuk, pedig hazáig is fuvarozhatná a menetközben elfogyasztott ital csomagolását.

A fenti kollázst november 2-án, a Nyergesújfalu-Bajót közötti 2 kilométeres szakasz kerékpárút felőli oldalán fellelhető italos flakonokról, dobozokról készítettem. „Természetesen” volt ott más is, de azokkal nem volt türelmem foglalkozni.

Ezt a szemétmennyiséget (egy közepesen forgalmas út két kilométerének egyik oldala) nagyítsuk fel országos léptékre, és megkapjuk a Magyarországra jellemző képet. És akkor még az illegális hulladéklerakatokról nem is beszéltem.

A kollázson lévő tárgyak mindegyike csak egyszer szerepel az összeállításban.

Forrás: Szemétírtók Facebook-oldala.