Lehet, hogy 450 méternél is mélyebb a világ eddig ismert legmélyebb, 2016-ban felfedezett vizes barlangja. Az üreget egy lengyel búvár és csapata a kelet-csehországi Hranicei-szakadékban találta meg először.

A magyar, portugál és szerb barlangászokból is álló csapat újabb méréseket végzett egy speciális, távirányítású robottal a morvaországi aknabarlangban, ahova 2016-ban 404 méterig jutottak egy hasonló eszközzel.

Az augusztus 1-jén végzett mérésekkel 450 méterig jutottak, és csak azért nem tovább, mert a robot elérte a kapacitása határát – közölte Michal Guba, a Cseh Barlangászati Társaság elnöke, aki szerint így 46 méterrel döntötték meg az eddigi rekordot.

Krzysztof Starnawski világhírű lengyel búvár az üreg felfedezésekor, a 200 méteres merülése után a szakadék belsejének szokatlan formája miatt úgy vélte, hogy a barlang jóval mélyebbre nyúlhat.

A Hranicei-szakadék bejáratánál lévő száraz rész 69,5 méter mélyen fut le a földbe. A képződménynél 1961 óta végeznek rendszeres tudományos célú alámerüléseket.

A világ legmélyebb ismert vizes barlangja korábban az olaszországi Pozzo del Merro nevű elárasztott víznyelő volt a maga 392 méteres mélységével – írta az MTI.

Kiemelt kép: ma7.sk