Mindig úgy voltam vele, hogy minket biztos elkerül mindenféle kórság, így a Lyme-kór is. Sokat kirándulunk, járjuk az erdőt, mezőt, ha volt is kullancs bennünk, azt kiszedtük és ennyi. Nem maradt nyoma, sem következménye.

Aztán az egyik kirándulás után a kullancskanállal kiszedett kicsi, fekete dög helyén pár nap után megjelent egy halványpiros, körülbelül 10 centis karika. Nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget ennek. De makacs volt, és néhány nap után sem múlt el, így végül szakorvoshoz fordultunk.

Az orvos rögtön azt diagnosztizálta a lefotózott bőrelváltozás alapján, hogy ez Lyme-ra utal, és kérte, menjünk el a rendelésére. A vérvétel aztán őt igazolta.

A karikát leszámítva nem volt semmilyen egyéb tünete a Lyme-nak, és pár hetes antibiotikum-kúrával megúsztuk a dolgot. Azért persze egy vérvételes kontrollra majd vissza kell menni ősszel.

Mert a Lyme-kór nem játék, súlyos megbetegedéssel járhat, azonban az időben felfedezett fertőzés nagyon jól gyógyítható. Ha megjelenik a körkörösen terjedő elváltozást, azonnal menjünk orvoshoz.

Viszont, ha valaki elhanyagolja vagy nem ismeri fel, akkor akár ízületi, szív- és idegrendszeri problémákat továbbá szövődményeket is okozhat.

Az is tény, hogy a fertőzött kullancs csípése után pár nappal nem mindenkinél jelenik meg a jellegzetes, 5 centiméternél nagyobb, ovális alakú Lyme-folt. Az esetek 30 százalékában pedig egyszerűen nem vesszük észre. Ilyenkor sajnos van esély arra, hogy évekkel vagy évtizedekkel később okoz a kezeletlen fertőzés neurológiai, szív vagy ízületi megbetegedéseket – mondta el dr. Kovács Anikó szakorvos a semmelweis.hu oldalon.

Az agyhártyagyulladás is a kullancs csípésével terjed. Ennél nincs bőrkiütés, viszont a csípést követő 7-14 napban az első tünetek a fejfájás és a láz, majd megjelenik a szédülés, tarkómerevség. A betegségre van megelőző védőoltás, ami egyéves kortól adható.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a kullancs kiszedése után fertőtlenítsük a bőrfelületet, és pár hétig figyeljük, hogy van-e bőrreakció.

A kullancsok a magasabb fűben és az alacsonyabb bokrokon érzik jól magukat, és onnan kapaszkodnak rá a ruhára és a bőrre. Érdemes tehát zárt cipőt, hosszú nadrágot, hosszú ujjú felsőt felvenni a kirándulásokhoz. A hazaérkezés után pedig alaposan vizsgáljuk át magunkat.

Kiemelt kép: Szótkérek.hu