Alkalmazni lehet egy hatékony, maximum 30 percet igénylő módszert, amivel könnyen csökkenthető az alvási deficit és javítható a teljesítmény. Ez a villámszundítás.

Ez nem XXI. századi találmány, eleink évszázadokon keresztül alkalmazták, csak elfelejtettük megtanulni, átvenni tőlük.

Gyerekkoromban sokszor olvastam olyan háború előtti történetet, amelyben a banki tisztviselő délben bezárta a kirendeltséget, hazament, majd ebéd után ledőlt a dolgozószobájában aludni. Amikor felkelt, visszament a bankba, és újult erővel folytatta a munkát körülbelül este hatig.

Valahogy sose tudtam 10-12 éves fejjel elképzelni, hogyan tud egy felnőtt ebéd után aludni. Az meg végképp nem fért a fejembe, hogyan lehet napközben hazamenni egy munkahelyről.

Már tudom, hogy a mediterrán országokban ma is így dolgoznak bizonyos szektorokban.

Ismerős a “power nap”, magyarul a “villámszundítás” kifejezés?

Több, mint 20 éve alkalmazom hétvégente, de eddig nem tudtam, hogy ennek neve is van. Egy kliensem alvásproblémái miatt végzett kutatásom során találtam rá a leírásra.

Persze lehet azt mondani, hogy a délutáni alvás nem mindenkinél működik. Előfordulhat, hogy a délutáni szunyókálás után kótyagosan, szédelegve, rosszabb állapotban kel fel az ember, mint ahogyan lefeküdt. Ezért kialakulhat az a nézet, hogy ez inkább az óvodásoknál, vagy a nagypapáknál működhet.

Mi miatt lehet fáradtabb valaki a délutáni ébredés után?

Az éjjeli alvásunk 4-5 alvási ciklusból, alvási fázisból áll, és ezek a ciklusok körülbelül 90-110 percig tartanak.

A “villámszundítás” módszere azt veszi figyelembe, hogy az első alvási ciklus 30. percétől egy mélyalvási fázisba kerülünk, melyből az ébredés már jelentős terhelést jelent a testünk számára.

Ahhoz, hogy a módszert sikeresen tudjuk alkalmazni, 30 percnél rövidebb ideig tartó pihenést kell választanunk.

Én ezt úgy csinálom, hogy amikor lepihenek, beállítom a telefonomat, hogy 25 perc múlva ébresszen. Amikor letelt az idő, és megszólal az “ébresztő”, nem nyomok szundi gombot, hanem azonnal felkelek, és iszom egy pohár vizet. Ettől azonnal frissnek és pihentnek érzem magam.

Nagyon fontos, hogy ne csússzon bele az ember a 30 percen túli mélyebb alvási fázisba. Ebben az esetben is igaz lesz az a mondás, hogy a kevesebb, több.

A szunyókálás hosszát egyénre kell szabni

Ki kell próbálni, hogy milyen hosszú szundítási sáv a megfelelő! Magamon azt tapasztaltam, hogy a 30 perc sok, a 20 perc kevés. Így lett a szintidőm 25 perc.

Egy idős, távoli rokonomnak sokszor az 5-10 perc is elegendő volt a regenerálódáshoz. Ő nem is dőlt le ehhez, gyakran csak a fejét hatotta le az asztalra, de egy nap, akár kétszer-háromszor is alkalmazta ezt a technikát.

Egyébként vannak már olyan irodaházak, munkahelyek, ahol csendes szobákat alakítottak ki a dolgozók napközbeni regenerálódásának támogatására.