Mintegy 60 elektromos autótöltővel lesz több országosan a következő egy évben. Összesen harmincnyolc telefonos bázisállomáson helyezik ki a töltőket.

A beruházás értéke nagyjából 800 millió forint, és a számítások szerint 6-7 év alatt térül meg. A fejlesztést a Vodafone leányvállalata, a Vantage Towers Magyarország Zrt. együttműködve az Elektromotive Hungária Kft.-vel végzi.

Az elektromosautó-töltők a bázisállomások áramellátására épülnek, és a szükséges áramigényt 100 százalékban megújuló energiaforrásokból fedezik.

A bázisokra 2×22 kilowattos AC töltőket és a 180 kilowattos DC villámtöltőket telepítenek. Az AC töltők plug-in hybridek és elektromos autók kiszolgálására is alkalmasak lesznek. Az elektromos autók és buszok töltésére alkalmas villámtöltők olyan helyekre, például út menti pihenők, benzinkutak kerülnek, ahol fontos, hogy rövid idő alatt érdemi hatótávhoz elegendő töltés kerüljön a járműbe.

A düsseldorfi székhelyű Vantage Towers 10 európai országban mintegy 82 ezer makroállomással rendelkezik. A 2020-ban alapított cég portfóliója magában foglalja a tornyokat, az antennákat, a beltéri bázisállomásokat (DAS) és a kis cellákat.

Via MTI