• A Migration Aid is segít az ukrajnai háború elől menekülőkön. A Nyugati és a Keleti pályaudvaron is kint voltak a munkatársai, és most a krízisközpontként funkcionáló BOK-csarnokban szintén dolgoznak. A Madridi utcai menekültszállójuk pedig több mint egy hónapja működik már az önkénteseik közreműködésével.

Az egyik önkéntesük meg is írta egy menekült lány történetét.

Véletlenek nincsenek

“Egyik nap kivittem a reptérre egy Kijevből érkező fiatal lányt, Anastasiyat. Jól beszélt angolul, így gyorsan beszélgetésbe elegyedtünk. Eleinte finoman kérdeztem, de mivel nyitott volt, jobban belementünk a történtekbe. Mesélte, hogy napokon át próbált elindulni, de mindig megszólalt a légi sziréna. Azt is mondta, hogy ahogyan az egész világ is meglepődött, ők is; azon a bizonyos szerdai éjjelen a barátaival vacsorázott és mikor felriadt a hírre azt hitte, egy rossz álom, ami habár a gondolataikban volt, nem gondolták, hogy valóban megtörténik majd. Édesanyja Ukrajnában maradt, mert nagymamája ápolásra szorul; elmondása szerint ‘biztonságos’ térségben vannak.

Miután elmesélte történetét, kicsit vidámabb témát vetettem fel és igyekeztem a jövőre koncentrálni. Kiderült, hogy Lisszabonba tart éppen nagybátyjához, ami egy azonnali közös pont lett, mivel a párom ott tanul és az ő látogatásai során szívemhez nőtt a város.

Láttam az arcán a bizakodó izgalmat, miután áradoztam Lisszabonról és mondtam neki, hogy szívesen bebújok a bőröndjébe és költözöm vele én is. Megbeszéltük, hogy legközelebb ha megyek, írok neki és egy séta mellett elmeséli mi van vele, milyen az új élete.

Miután megérkezett, kaptam tőle egy újabb köszönő üzenetet és pár videót a partról. Nagyon jó érzés volt tudni, hogy rendben megérkezett és a helyzethez képest jól érzi magát. Mindemellett megadtam a párom elérhetőségét is, aki azonnal megbeszélte a barátaival is, hogy ha Anastasiyanak szüksége van valamire, ismerkedne új emberekkel, akkor szívesen keresheti őket bármikor.”

Merci, önkéntes koordinátor”

Új projektként menekültszállót alakítottak ki

A Madridi utcai szálló a szervezet történetének eddigi legnagyobb volumenű projektje, és április 12-én ünnepelték az első hónapfordulóját.

Az egyhónapos működésük alatt több mint 3300 embert szállásoltak el, közülük 985 család volt. Az eltöltött vendégéjszakák száma pedig meghaladta a 6100-at.

A BOK-csarnokból összesen 3900 embernek segítettek szállást találni az önkénteseik.

A csarnok továbbra is a főváros központi krízisközponja. A menekülők, amint megérkeznek a csarnokhoz, a belépést követő regisztráció után a Migration Aidhez fordulnak rövid-, vagy hosszú távú szállásért. Egy részük, akik autóval érkeznek, legfeljebb éjszakai szállás miatt keresik fel a Madridi utcai létesítményt.

Ugyanakkor a menekülők egy része a Keleti és a Nyugati pályaudvarokról továbbutazik anélkül, hogy érintené a sportcsarnokot.

A továbbutazásban is segítenek. A bécsi önkormányzattal együttműködésben hetente két buszt indítanak Bécsbe. A Spanyol Nagykövetséggel összefogva hetente 300 ember relokációját koordinálják.

Forrás és kiemelet kép: Migration Aid Facebook-oldala