A kutatók összefüggést találtak a podcasthallgatási szokások és a személyiségjegyek között, és erről tanulmányt is készítettek.

Az új tanulmány szerint ezek az emberek nagyobb valószínűséggel kíváncsibbak, nyitottabbak, és általában kevésbé neurotikusak, mint azok, aki ezzel nem élnek.

A kutatók több mint 10 ország háromszázhat lakóját kérdezték a podcasthallgatási szokásairól, és összehasonlították ezeket a személyiségük mérőszámaival.

A 2019. július és augusztus közötti vizsgálatban résztvevők életkora 18 és 64 év között volt, az átlagéletkor pedig 27,9. A válaszadók 78 százaléka számolt be arról, hogy hallgat podcastot. A legnépszerűbb kategóriák: komédia (48 százalék), játékok és hobbi (34 százalék), társadalom és kultúra (23 százalék), zene (23 százalék), valamint hírek és politika (23 százalék).

A megkérdezettek kevesebb mint fele hallgatott kevesebbszer podcastot havi egy alkalomnál, míg 30 százalék hetente, 12,5 százalék pedig naponta.

Azt találták, hogy azok az emberek, akik arról számoltak be, hogy hallgattak podcastot, nyitottabbak a világra, és kevésbé hajlamosak a negatív érzelmek megélésére is, mint, akik nem.

„Ez egészen más, mint a közösségi média használata” – mondta a tanulmány társszerzője, Dr. Stephanie Tobin, a Queenslandi Műszaki Egyetem vezető oktatója. „Pozitív kapcsolat van a neurotikusságra való hajlam és a közösségi média használata között” – mondta.

„Minél többet hallgat podcastokat az ember, annál inkább elköteleződik, és úgy érzi, hogy a kedvenc műsorvezetője a barátja” – mondta Tobin, hozzátéve, úgy tűnt, ennek a kapcsolatnak pozitív következményei vannak a társas viszonyaikra is.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az emberek empatikusabbnak és meggyőzhetőbbnek érezték magukat, amikor fejhallgatón hallgatták a podcastokat, mint amikor hangszórón keresztül.

A kutatók hangsúlyozták, hogy bár bizonyos személyiségjegyek összefüggést mutattak a podcasthallgatással, nem tudtak ok-okozati összefüggéseket megállapítani.

Nem vizsgálták, hogy a hallgatás gyakorisága vagy a podcasttípusok preferálása összefügg-e a különböző vonásokkal, vagy hogy a podcastokat hallgatók hallgatnak-e rádiót is.

A vizsgálat másik korlátja volt, hogy a hallgatási szokásokat önbevallással mérték fel.

Via The Guardian

Kiemelt kép: Anna Tarazevich fotója a Pexels oldaláról