Két tó halállománya is kipusztult a Városligeti-tóból április 6-án. Egyelőre nem tudni, mi kerülhetett a vízbe. A vizsgálat több napig tart, mire kiderítik, hogy mi történt a tóval.

A több nap múlva várható vizsgálati eredmények ismeretében kezdődhet meg a Városligeti-tó rehabilitációjának tervezése – tájékoztatott a Főkert.

Azt írták: szerdán munkatársaik tömeges halpusztulást észleltek a Városligeti-tónál. A haltetemeket azonnal elkezdték kiszedni, az elszállításukról, megsemmisítésről szakcég gondoskodott.

A tavat üzemeltető Városliget Zrt. a szakhatóságokkal elkezdte a károk felmérését. Az illetékességből eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatala a mintavételezést követően elvégzi a laboratóriumi vizsgálatokat. Ezek eredménye 4-5 napon belül lesz elérhető, és ekkor dolgozhatják majd ki a tó rehabilitálásához szükséges terveket, intézkedéseket.

A Főkert az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz a tó eredeti állapotának mielőbbi helyreállításáért – emelték ki, hozzátéve: az ehhez szükséges erőforrások rendelkezésre állnak.

Előzmény: Korábban a Euronews tényként számolt be arról, hogy mérgezés történt a Városligeti-tóban, amely – mivel néhány nappal ezelőtt ide telepítették át a margitszigeti Japánkert halait is – két tó halállományát pusztította ki.

A környéken élő kutyasétáltatók kezdtek fényképeket megosztani a közösségi oldalakon arról, hogy haltetemeket szednek ki a Városligeti-tóból – írja az Euronews.

Az első információk szerint minden hal elpusztult, ami azért különösen nagy baj, mert a margitszigeti japánkertből a városligeti tóba mentették át a halakat néhány nappal ezelőtt. A margitszigeti tavakat és az azokat összekötő patak megtisztítását ezekben a hetekben végezték el, ezért vitték el onnan az állatokat.

Szerdán, április 6-án azonban olyan vegyszer kerülhetett a Városligeti-tó vizébe, ami kipusztította az összes halat, így a Margitszigetről átmenetileg ide telepített állomány is megsemmisült.

Néhány teknős maradt életben, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak, túlélik-e.

A 444.hu információi szerint a BRFK XIV. Kerületi Rendőrkapitánysága felvette a kapcsolatot a terület kezelőjével.

Kiemelt kép: Rieger Johanna