A szörnyet a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) a Pók utcai átemelőtelepénél, egy propellerszivattyú kábelére feltekeredve találta. A kigyószerű képződmény kócos-zsíros szennyeződésekből, főként nedves törlőkendőkből keletkezett és körülbelül 7-8 méter hosszú volt.

A cég azt is leírta a közösségimédia-oldalán, hogy a szörny néhány hónap alatt jöhetett létre, és több órába telt leszedni a kábelről. Azt is hozzátették: az eset nem egyedi, az utóbbi években egyre jobban elterjed, hogy az egyáltalán nem vagy nagyon sokára lebomló törlőkendőket a vécébe dobják, és aztán a zsiradékokkal összeolvadva rekordméretű zsírdugókat képeznek a csatornákban. Napi szinten küzdenek a szakemberek az ilyen dugók felszámolásával.

“Ha érdekli, hogyan kell helyesen használni a csatornarendszert, és ezáltal mit tehet az ehhez hasonló zsírszörnyek keletkezése ellen, várjuk a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepünkön 2022. március 19-én tartandó lakossági nyílt napunkra, ahol azt is megmutatjuk, mi történik a szennyvízzel, miután otthon a lefolyókon keresztül távozik. A látogatás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.”