Az Egyesült Államok futballcsatára, Alex Morgan szerint „hatalmas előrelépés” történt, miután a női válogatott (USWNT) megegyezett a futballéletet irányító szervezettel, a US Soccerrel arról, hogy a férfiakéval megegyező bérezést kapnak a női válogatott focisták.

A játékosok 24 millió dollárt (7,5 milliárd forintot) kapnak, és a US Soccer ígéretet tett arra, hogy a férfi és a női csapatok egyenlő fizetést kapnak minden versenyen, beleértve a világbajnokságot is.

Az Egyesült Államok vb-győztes csapatának öt rangidős tagja, köztük Morgan és Megan Rapinoe eredetileg 2016-ban tett panaszt a bérezéssel kapcsolatos diszkrimináció miatt a szövetség ellen. Huszonnyolc női csapattag végül 2019 márciusában nyújtott be diszkriminációs keresetet. Az egyenlő bérezésre irányuló keresetet – amelyben 66 millió dollár (21 milliárd forint) kártérítést követeltek – egy bíróság 2020 májusában elutasította, amit megfellebbeztek.

Az amerikai futballszövetség végül szeptemberben azonos feltételű szerződést ajánlott fel a férfi és a női válogatottnak, így próbálta megoldani a nemek közötti bérvitát

A kétszeres világbajnok Morgan azt is mondta a Good Morning Americának: „Ez egy hatalmas lépés afelé, hogy azt érezzük, megbecsülnek minket, és ezzel helyrehozzuk a feszült kapcsolatunkat is a US Soccerrel. Ez nemcsak a csapatunknak vagy a sportolóknak jelent győzelmet, hanem általában a nőknek”.

A másik focista, Megan Rapinoe szerint „elindultunk az úton, hogy a futballt a lehető legjobb sportággá tegyük az USA-ban, és a következő generáció már sokkal jobb helyzetből induljon, mint, amilyenben mi voltunk.”

Az Egyesült Államok 2019-ben negyedszer nyerte meg a női világbajnokságot, és ötször szerzett olimpiai aranyat.