Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb közgyűjteményi digitalizáló központját adták az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK). Az átadás alkalmából digitalizációs együttműködési megállapodás is született az OSZK és a Haydneum – Magyar Régizenei Központ között.

Az OSZK rendelkezik Közép-Európa közgyűjteményei közül a legnagyobb és legmodernebb eszközparkkal, amely évente 10 millió oldal digitalizálását teszi lehetővé, és alkalmas a könyvtárban fellelhető valamennyi dokumentumtípus digitalizálására. Ezzel a lépéssel az eddig kevéssé kutatott dokumentumok is elérhetővé válnak az egész világ számára, megnézhetők már Mátyás korvinái, meghallgatható Kossuth hangja vagy régi kották a világ számos pontjáról.

A nemzeti könyvtár 80 különböző helyen tárolt adatvagyonát tavaszra egyetlen adatbázisba integrálják. Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója az átadáson elmondta, az OSZK folyamatosan bővíti a Magyar Elektronikus Könyvtár, valamint az elektronikus periodika archívumok anyagát, 2020-tól pedig sorra indította új digitális tartalomszolgáltatásait, amelyek idén tavasszal tovább bővülnek. Az OSZK digitális szolgáltatásaira 2021-ben már 36 millió megkeresés érkezett.

A digitalizációs központ klimatizált, valamint kidolgozták a szükséges hardveres és szofveres rendszert is. Ezzel a tömeges digitalizálás mellett a védendő dokumentumok kézi feldolgozása is lehetséges. A lapbehúzó szkenner óránként 10 ezer oldalt képes feldolgozni, de hangfelvételek, mozgóképek digitalizálása is lehetséges a központban.

A létrejött kapacitás 23 millió könyv tárolására, keresésére ad lehetőséget. A rendszer pedig kiterjeszthető a többi könyvtárra, sőt a múzeumokra vagy még nagyobb intézményi körre is.

Az OSZK új digitalizáló központjának segítségével és a Haydneum munkatársainak részvételével feldolgozzák a Magyarországon fellelhető, jelentős kulturális értéket képviselő, 1600 és 1850 között keletkezett zeneművészeti és zenetudományos emlékeket.

Az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának állományában található az Esterházy-gyűjtemény, amelyben XVIII–XIX. századi zeneszerzők, például Haydn, Werner, Albrechtsberger kéziratos kottái találhatók.

Forrás: MTI, kultura.hu

Kiemelt kép: Országos Széchenyi Könyvtár