Ausztrália másodszor is visszavonta Novak Djokovics teniszező vízumát, mivel oltás nélkül tartózkodik az országban.

Alex Hawke bevándorlási miniszter döntése azt jelenti, hogy Djokovicot mostantól kitoloncolás fenyegeti – írja a BBC.

A 34 éves szerb azonban még mindig indíthat újabb jogi eljárást, hogy az országban maradhasson.

A férfi teniszezők első számú versenyzője a tervek szerint hétfőn, a január 17-én kezdődő Australian Openen játszott volna.

Djokovic vízumát először nem sokkal a január 6-i Melbourne-be érkezése után vonták vissza, miután az ausztrál határőrség tisztviselői szerint „nem nyújtott be megfelelő bizonyítékot” az oltás alóli mentességhez.

Az eljárás során őrizetbe vették, órákig faggatták a repülőtéren, majd napokat töltött egy bevándorlóknak fenntartott szállodában. A vízumtörlés után ügyvédei fellebbeztek a döntés ellen, és később egy bíró visszaállította a vízumát, elrendelte a szabadon bocsátását, mert úgy ítélte meg, nem megfelelően jártak el a játékossal szemben.

Péntek, január 14-én este Melbourne-ben azonban Hawke, az ausztrál migrációs törvényben foglalt külön hatásköre alapján újból törölte Djokovic vízumát.

Háttér: Az oltásszkeptikus Djokovicnál, az orvosi papírjai alapján, december 16-án mutatták ki a vírust, akkor lett pozitív a Covid-tesztje. Mindezek tudatában az Ausztráliába érkezése előtti két hétben utazott és eseményeken vett részt. A Der Spiegel azt is állította, hogy ezek az anomáliák arra is utalhatnak, hogy a december 16-i tesztje lehetett negatív is, vagy valójában december 26-i keltezésű a teszt.

Ezt követően Djokovic elismerte, hogy ügynöke “adminisztrációs hibát” vétett, amikor kijelentette, hogy nem utazott az Ausztráliába való belépése előtti két hétben, és elismerte, hogy hibázott, amikor a pozitív Covid-tesztje után nem vonult karanténba – írja a The Guardian.

Frissítve: 2022.01.14. 08.59