Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója nyerte el az idei Transparency-Soma Díjat. Az összesen egymillió forinttal járó elismerést online díjátadón adták át január 11-én este.

A felkért szakmai zsűri idén a beérkezett 20 pályamunka közül a Direkt36 oknyomozó portál munkatársa által nevezett pályaművet díjazta. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség. 

Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírójának első helyezést elért cikksorozata a kínai Fudan Egyetem budapesti campusának megépítésének terveit, annak politikai, társadalmi és gazdasági okait és hatásait mutatja be. A Magyarország és Kína között született megállapodást feldolgozó tényfeltáró cikksorozat leplezte le először a távol-keleti nagyhatalom nemzetközi terjeszkedésébe illeszkedő beruházást: a megállapodást aláíró felek több száz milliárd forintnak megfelelő összegből építenék meg a Fudan egyetem a Duna partjára tervezett épületegyüttesét. 

A nyilvánosságra került dokumentumok alapján azonban a magyar fél az építkezés költségeit kínai hitelből fedezné. Az oknyomozó portál által közölt írások komoly hullámokat vetettek a hazai közéletben: a kínai egyetem Európában elsőként Budapesten megépíteni tervezett központjának megépítése körüli tiltakozások máig nem ültek el. 

A zsűri szintén méltatta azokat a pályázatokat, amelyek kiemelkedtek a mezőnyből és shortlistre kerültek. Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak 

  • a HVG újságírói, Gergely Márton, Hamvay Péter és Oroszi Babett azzal, hogy az írott szöveg mellett tervrajzokkal, valamint helyszíni videóval szemléletesen bemutatták, hogy milyen ütemben és mekkora mértékben zajlik az építkezés az Orbán-családhoz köthető majorság területén Hatvanpusztán. 
  • elismerésben részesült továbbá Wirth Zsuzsanna, a Direkt36 újságírója, aki az Antall Józsefről elnevezett, és a néhai kormányfő fia által vezetett Antall József Tudásközpont (AJTK) körüli pénzügyi visszaélésekről közölt cikksorozatot, amelynek hatására a kormány megvonta az anyagi támogatást a szervezettől. Az AJTK a kormányzati bejelentést követően bejelentette tevékenységének beszüntetését. 
  • a zsűri szintén kiemelte Bódis András, a Válasz Online munkatársának munkáját, aki részletekbe menően dolgozta fel, hogy egy, a kormányhoz közel álló szűk kör miként szerezte meg a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programján keresztül kiutalt támogatások döntő többségét. 
  • Pethő András, a Direkt36 újságírója is dicséretet kapott, mivel az idei első helyezettel, Panyi Szabolccsal közösen – egy nemzetközi projekt keretében – feltárta, hogy civileket, üzletembereket és politikusokat is lehallgattak Magyarországon az egyik legkifinomultabbnak számító Pegasus kémszoftverrel. 

Immár 21. alkalommal ítélték oda Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díjat, amely ma már a Transparency-Soma nevet viseli, 2016-tól a Transparency International Magyarország adja át.

A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai Lőke András, az Ittlakunk.hu tulajdonos-főszerkesztője, a Soma Díj alapítója; Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője.