Januárban csütörtöktől szombatig ismét időpontfoglalás nélkül lehet kérni a koronavírus elleni oltást a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes január 3-án.

Januárban a háziorvosoknál is oltásiakció-hétvégéket szerveznek. Minden háziorvos megválaszthat egy pénteket és egy szombatot, amikor a praxisához tartozókat oltja.

A tavaly novemberi oltási akcióhetekben kapták meg a legtöbben a harmadik oltásokat. Több mint 6 millióan felvették az első oltást, és az oltottak több mint fele már a harmadikat is, ami nagyon fontos az omikron variáns elterjedésének megakadályozása miatt.

Az 5-11 éves korosztályt is oltják a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Már körülbelül 61 ezren regisztráltak az oltásra; több mint 47 ezren már megkapták az első dózist, és a héten sokan már a második oltást kapják. A gyermekek számára időpontot a https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas oldalon lehet foglalni.

Galgóczi azt is elmondta, hogy a szennyvizekben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a vizsgált minták esetében lassú csökkenést mutat. Bíznak abban, hogy a járvány leszálló ágba kerül, és az oltásokkal a vírus továbbterjedését meg tudjuk akadályozni.