Ritka római kori anfiteátrum feltárásán dolgoznak régészek a kelet-angliai Richboroughnál, a szakemberek szerint az egész római birodalom területén mintegy húsz ilyen építmény lehetett – adta hírül a The Guardian.

Az amfiteátrumban mintegy kétezer éve akár ötezer ember is részt vehetett gladiátorvidalokon, vadállatvadászatokon vagy nyilvános kivégzéseken. Ebben a térségben volt ugyanis az egyik legfontosabb római kori település a brit-szigeteken.

Richboroughban, amelyet akkor Rutupiae néven ismertek a rómaiak, szállt partra Claudius császár negyvenezer fős megszálló erőinek egy része i.sz. 43-ban. A kikötő körül egy forgalmas város épült fel, és egészen a római uralom végéig, i.sz. 410-ig virágzott.

A koronavírus-járvány miatt tavaly el kellett halasztani a feltárások elkezdését, idén ősszel láttak hozzá a régészek a hatalmas feladathoz. “Tudtuk, hogy van itt egy amfiteátrum, mert 1849-ben végeztek részleges feltárást. Szóval volt elképzelésünk róla, de többet akartunk megtudni” – mondta Paul Pattison történész. Az amfiteátrum maradványai egy alacsony, de kiemelkedő hegyen vannak, közel az egykori római kori településhez.

A feltárások nyomán kiderült, hogy a külső falai legalább hat méter vastagok voltak, tőzegtéglából készültek, az aréna belső falai helyileg bányászott mészkőtéglákból épültek. “Felfedeztük, hogy a fal belső részét vakolták, majd bepucolták. És az aréna falain festékmaradványokat is találtunk” – mondta a történész.

A Nagy-Britanniában feltárt 15 vagy 16 amfiteátrum egyikét sem készítették ilyen gondosan. Ez egy ritka lelet. Az egész római birodalom területén 19 vagy 20 ilyen építmény lehetett – tette hozzá Pattison.

A régészek feltártak egy kicsiny helyiséget, ajtónyílással, ahol a vadállatokat tarthatták, mielőtt kiengedték őket az arénába. Találtak egy különösen ép macskacsontvázat, lemészárolt állatok csontjait, továbbá érméket, ékszereket, edénytöredékeket, amelyek mind arról tanúskodnak, hogy a várost polgárok lakták a római kor idején.

Kiemelt kép: Görög-római élet és kultúra