A kormány döntése értelmében a munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt kívánja – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezt az állam mint munkaadó is érvényesíteni fogja, az önkormányzatoknál pedig a polgármester dönthet az oltás előírásáról. November 1-jétől maszkot kell viselni a közösségi közlekedési eszközökön, emellett látogatási tilalmat rendelnek el az egészségügyi intézményekben, a szociális intézményekben, ez utóbbiról a vezető dönthet. A részletekbe menő kormányrendelet itt olvasható.

Gulyás hangsúlyozta: az intézkedések célja, hogy minél többen olttassák be magukat. A járvány-előrejelzések abban ugyanis egyetértenek, hogy a negyedik hullám során ugrásszerűen megnőhet a fertőzések száma, míg a kórházba vagy lélegeztetőgépre kerülőké és az elhunytaké kisebb mértékben, de növekedni fog.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán azt írta, hogy amint megjelenik a kötelező oltásról szóló kormányrendelet, a Fővárosi Önkormányzat cégeivel és intézményeivel, valamint a munkavállalói érdekképviseletekkel elkezdi az egyeztetéseket arról, hogy a közszolgáltatásoknál melyek azok az alapvető munkakörök, ahol a koronavírus elleni oltás felvételét elő lehet írni. “Biztosan ilyennek gondolom az idősotthonban dolgozó, a fokozottan veszélyeztetett idősekkel kapcsolatba kerülő dolgozók majdnem teljes körét.”

Azt is hozzátette, hogy november elsejétől kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön. Tudni kell azonban, hogy a járvány terjedése szempontjából korántsem a közösségi közlekedés a legveszélyeztetettebb (a fenti ábrán látható, melyek a fertőzés fő kiindulópontjai), ezért a romló járványügyi adatok miatt kezdeményezni fogja a kormánynál, hogy rendelje el a beltéri maszkhasználatot.

Azoknál a fővárosi intézményeknél, ahol erre jogszabályi lehetőség van – ilyenek például a fővárosi színházak, mozik –, főpolgármesteri hatáskörben elrendelte a beltéri kötelező maszkhasználatot november elsejétől.

Frissítve: 2021.10.29. 07.32