Vannak, akik az aerobik, a futópad vagy a kézi súlyzókkal való edzés térhódítása ellenére a hagyományos edzés hívei. Ami pedig nem más, mint saját magunk, saját testtömegünk használata. Ez egyrészt praktikus, hiszen bárhol, bármikor edzhetünk, másrészt a sérülésveszély minimális, ráadásként szép, szálkás izmaink lesznek tőle.

Az egyik edzőm, aki maga is a saját testsúlyos edzés híve, gyermekkorától sportol, a kajak-kenutól a küzdősportokig sok mindent kipróbált, mégis, a natúr sport mellett tette le a voksát. Hangsúlyozza, hogy “nem vitatom, a mai divatsportok, a súlyzók, az aerobic vagy a futópad hatékonyságát. Azt viszont bátran mondhatom, hogy a nálam, velem edzők között volt olyan fiatal lány, aki korábban élsportoló volt, ám mindkét térde annyira tönkrement, hogy műtétre javasolták. Ahogy elkezdtük a saját súlyos edzést, a térde javult és már nem fáj.”

A saját testsúlyos edzés egyik nagy előnye ugyanis, hogy természetes mozgásokkal dolgozhatunk, ami azért nagyon jó, mert ezáltal arra használhatjuk a testünket, amire ki van találva. Ebből adódóan kíméli, és fokozatosan megerősíti az inakat, az ízületeket. Megelőzi a fájdalmakat, és nagyban hozzájárul a meglévő ízületi fájdalmak csökkentéséhez, vagy akár a teljes megszüntetéséhez.

Ha kitartóak vagyunk, előbb-utóbb látványosan megváltozik fizikumunk. Az biztos, hogy nem Schwarzenegger-külsőre kell gondolni, hiszen az a forma súlyzókkal (és táplálékkiegészítőkkel) érhető el, viszont arányos, természetes, egészséges és erős lesz a testünk ettől a mozgástól. Az edzések előtt azonban mindenképpen kérjük ki szakember véleményét!