Miközben a férfiak az Európa-bajnokság magyar-portugál focimeccset nézték otthon, vagy élőben az arénában, addig a nők vásároltak a plázákban. Legalábbis ez volt az érzésem, amikor betévedtem az egyik nagy bevásárlóközpontba a város szélén, és szinte csak nők jöttek velem szembe a folyosón a mérkőzés idején. De vajon, miért nem néznek meccset ők is? Vagy ha nézik, akkor mit szeretnek benne? Öt nőt kérdeztem erről.

„Focizni szerettem valaha, de focit nézni kevésbé” – írja Ági. Ezt azzal indokolja, hogy nem köti le a figyelmét a játék. „Teljesen mindegy számomra, hogy a csapatok közül melyik játszik jobban, nem is értek hozzá. Maga a focizást jó kikapcsolódásnak gondolom, és biztos lehetne tanulni a meccsnézésből, de sajnálom rà az időt. Így nem olvasok futball híreket sem.” Azt is írja, hogy a környezetemben levő nők hasonlóan gondolkodnak erről.

Ez alól kivétel volt, amikor amatőr focicsapatban játszott, ott ugyanis mindenkit érdekeltek a meccsek és nézték is ezeket. „Akkoriban jobban érdekelt engem is, de hosszabb távon ez nem tudott megmaradni nálam.” A focit végül abba is hagyta.

„Szerintem a nőket annyi minden más érdekli, ami sokkal személyesebb, így ezzel nincs idejük foglalkozni. Vagy idegesíti őket, hogyha a férfiak számára a foci mindennél fontosabb. Van olyan barátnőm, aki fiatal korától nagyon érdeklődött, meccsre is jár, teljesen képben is van az aktuális hírekkel kapcsolatban.”

Mónika ugyanakkor kfiejezetten nem szereti a focit, és mint kiderült, sose szerette, nem is érdekli. Focis híreket sem olvas és úgy látja, hogy a környezetében levő nőket sem különösebben hozza lázba ez a sport.

Ildikó szintén teljes érdektelenséggel viseltet a futball iránt, ahogy írja, „ha érzelmet kell kötnöm ehhez a sporthoz, akkor azt inkább negatívnak írnám le.”

Ugyanis nem látja benne azt az izgalmas sportot, amit más meg igen. Éppen ezért sosem volt meccsen, és nem is tervezi, hogy valaha elmegy. A környezetében akadnak olyan nők, akiket érdekel, sőt van, aki igazolt versenyző is. „Szerintem ez nagyban családi mintakövetés. Ahol fontos volt a foci a szülőknek, a következő generáció is érdeklődik iránta.”

Zsófinak határozott véleménye van, kerek perec kijelenti, hogy nem szereti a focit, viszont a férje imádja, és éppen ezért nagyon sok magyar és külföldi meccset is néz a párja. Hozzáteszi, hogy „otthon nem nagyon szoktam vele meccset nézni, mert az az ő énidő-je”.

Zsófi sokszor meg is kérdezi a férjét, „hogy mi a jó a fociban?”, de valószínűleg a választól nem lesz elkötelezett focirajongó. A televíziós mérkőzéseket nem igazán nézi, de ha rendeznek egy rangosabb eseményt, például világbajnokságot, Európa-bajnokságot, és összejön a társaság valakinek a lakásán vagy egy étteremben, akkor szeret közösen szurkolni a többiekkel, főleg, ha a magyarok is játszanak. Ezeket az alkalmakat a hangulata miatt kedveli.

Azt viszont látja, hogy általában a nőket kiveri a víz a focitól. „De ennek a miértjén még sosem gondolkoztam.”

Kittit is megkértem, hogy beszélgessünk a fociról, de kerek perec kijelenti, hogy „nem én vagyok az embered, gyűlölöm a focit”.

Kiemelt kép: Zsófi és párja