Saját világcsúcsát kétszer is megjavítva aranyérmet nyert Ekler Luca kedden távolugrásban a tokiói paralimpián. Tízévesen stroke-ot kapott, majd ebből felépülve kezdett atletizálni. 

A távolugrás döntője augusztus 31-én délben kezdődött, és már első ugrására megjavította saját, 5,51-es világcsúcsát, 5,60 métert ugrott, ezzel nagy fölénnyel vezetett. Második kísérlete érvénytelen volt, harmadikra ismét javított a rekordon, 5,63-at ért el, majd két rontott kísérlet, illetve egy félig kivitelezett, 4,00 méterrel beírt ugrás következett. Magabiztos sikerét egyik ellenfele sem veszélyeztette. A második helyen az orosz Margarita Goncsarova végzett 5,29-cel, és a brit Olivia Breen lett a harmadik 4,91-gyel.

Forrás: Ekler Luca paraatléta

  • Ekler a verseny után elmondta, hogy “az első ugrásom után kicsit meglepődtem, mert biztonságinak szántam, és amikor kiírták a nevem mellé, hogy 5,60, arra gondoltam, hogy rendben, most akkor elkezdhetünk ugrani”. Elárulta azt is, hogy alig lépett a deszkára, kicsit megzavarta, hogy tapsoltak neki, de visszagondolva, lehet, hogy inkább segített. “Nagyon jó első ugrás volt, anyukámnak annak idején meg kellett ígérnem, hogy ne izguljon, elsőre érvényeset és biztonságit ugrok mindig”. Az is kiderült, hogy a távolugrás a kedvence, erre készül évek óta. “Itt és most beteljesült minden, amit szerettem volna” – jelentette ki.
  • Az utolsó ugrásnál, amikor már biztos volt, hogy paralimpiai bajnok kicsit elérzékenyült. “Belegondoltam, hogy itt vagyok és a legnagyobb álmom vált valóra Tokióban. Az utolsó ugrás előtt egyébként nagyon sokat várattak minket, és ezért nem is sikerült jól befejeznem, éreztem, hogy a lábaim kicsit lemerevedtek, de amikor odaálltam, tudtam, már mindegy, hogyan sikerül, paralimpiai bajnok vagyok. Persze szerettem volna mindent beleadni, és egy nagyon jó ugrással lezárni a sorozatot.”
  • Ekler a rekorddöntésre egyébként nem készült, ez csak bónusz volt. “Az otthoni versenyeken az 5,60-5,70 stabilan szokott menni. Azért más, ha ellenfelekkel ugrom, itt nem volt, aki tolt, akivel minden centiért meg kellett küzdeni. Ezért szeretek otthon az ép atlétákkal versenyezni, mert ösztönöznek, itt viszont magamat kell ösztönöznöm, most ennyire sikerült.”

Előzmények: A T38-as kategória magyar indulója úgy vágott neki a második számának, hogy szombaton, augusztus 28-án negyedik lett 100 méteres síkfutásban. A síkfutás után arról írt a hivatalos Facebook-oldalán, hogy “nyugodt maradtam a verseny alatt, már nem volt bennem a délelőtti izgalom. Odasétáltam a 9-es pályára, aztán szólítottak. Eldördült a rajt, én pedig futottam, ahogy csak tudtam. Nem sok mindenre emlékszem, de arra határozottan, hogy élveztem minden egyes pillanatát. Azt az egyet kértem magamtól az indulás előtt, hogy bárhogyan is alakulnak az eredmények, csak élvezzem ki a helyzet adta lehetőségeket.”

Háttér: A TFSE 22 éves atlétája a kategóriája világrekordját 5,51 méterrel tartotta, ennek beállításával nyerte az idei Európa-bajnokságot a lengyelországi Bydgoszczban és világbajnokságot is nyert. Az egyéni csúcsa egyébként 5,87 méter, amit azonban az épek között ért el tavaly nyáron, így az nem számít bele a paraversenyek hivatalos eredményei közé.

  • A Facebook-oldalának bemutatkozója az áll, hogy “10 éves koromban stroke következtében lebénult a bal oldalam. Ebből a mai napig maradtak maradványtüneteim, ezért versenyzek most a parasportolók között is.” A stroke után a fizioterápiás és gyógytornás kezelés hatására mára csak a bal kézfején maradtak látható tünetek. A bénulása után kezdett atlétizálni, de csak később, 2018-ban ismerkedett meg a parasport világával, akkor kapta meg a T38-as kategóriába a besorolást.
  • “A fő számom a távolugrás, mellette 100, 200 és 400 méteres síkfutásban szoktam versenyezni. Távolugrásban és 400 méteres síkfutásban én tartom a kategóriám világcsúcsát.”

Forrás: MTI, Ekler Luca Facebook-oldala, kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Frissítve: 2021. augusztus 31. 15.01