A héten fellebbentettük a fátylat arról, ki találta ki a zumbát, alszanak-e pelék egy barlangban és visszakaptuk-e a részlegesen elfogyott Napot a napfogyatkozás után. Heti cikkválogatás.

A zumba ura

A zumba szó a zumbear igéből, kolumbiai szlengből ered. Jelentése: „gyorsan mozogni és szórakozni”. A műfaj megalkotója a kolumbiai Beto Perez aerobikoktató, aki a legenda szerint egy alkalommal elfelejtette magával vinni az órájára szánt zenéket. Mivel a foglalkozás nem maradhatott el, saját kazettájára felvett hanganyagra mozgatta meg vendégeit, amely főként tradicionális salsa és merengue zenékből állt. Az óra elsöprő sikert aratott, Perez pedig azóta tökéletesítette az új módszert. Ma már a Zumbafitnesz koreográfiájában például a rumba, a szamba ugyanúgy megtalálható, mint a hastánc.

Perez különleges fitneszórája azonnal betalált, ahogy mondja, és mindenki sokkal jókedvűbb volt, mint máskor. Így elhatározta, hogy kitart a latin hangzás és ritmus mellett.

„Elég gyorsan terjedt – mondja – minden alkalommal, amikor tanítottam, egyre több és több ember tűnt fel az órán. Sorban álltak az ajtó előtt és vártak a belépésre. Gyorsan szállt a híre, ez volt a zumba kezdete.”

Beto megalapította végül a saját Zumba Fitness üzletét. Manapság a Miamiban alapított társaság neve alatt 15 millió ember 186 országban műveli ezt a mozgást minden héten. Beto saját vagyonát 30 millió USA dollárra becsülik.

A hétalvó

A barlangok állatvilágát legtöbben a denevérrel azonosítják, holott a repülő emlősökön kívül a hazai barlangokat is számos élőlény keresi fel, ráadásul a denevérfajok közül viszonylag kevés érzi otthon magát a hideg, nyirkos, zárt föld alatti terekben.

“A Doroggal szomszédos területen található és egyesületünk által gondozott Sátorkőpusztai-barlang is rengeteg élőlénynek nyújt oltalmat” – írja Lieber Tamás. A felső szinteken számos rovarfaj tanyázik az év minden szakában, de az alsó szakaszokon, 30 méteres mélységben is előfordulnak. Az emlősök közül a kis patkósorrú denevér körülbelül 15 egyede érzi itt otthon magát, ők gyakorlatilag a teljes barlangot belakták. Rajtuk kívül a hétalvó nagy pele képez közepes, hozzávetőleg 10 egyedet számláló kolóniát.

Elfogyott a Nap egy része

Magyarországon június 10-én volt részleges napfogyatkozás, és mivel a fogyatkozási sáv külső határán helyezkedik el, ezért Budapestről a holdkorong a napátmérő 8 százalékát takarta ki, Szegedről mindössze a 4 százalékát.

A részleges fogyatkozás 12 óra 4 perckor kezdődött Budapesten, a maximális kitakarás 12.45-kor volt, és 13.27-kor vált el végleg a két égitest egymástól.

Napfogyatkozásnak (solar eclipse) nevezzük, amikor a Hold a Nap és a Föld közé kerül, emiatt a Hold a látóterünkből kitakarja a Napot. Amikor a “beúszó” Hold csak részben takarja el a Napot előlünk, azt részleges a napfogyatkozásnak hívjuk, és “sarló alakú” látványt mutat.

Kiemelt kép: Kate Trysh fotója a Pexels oldaláról