Évtizedek óta úgy gondolják a történészek és a tudósok, hogy az Antarktiszt először az európaiak és az amerikaiak fedezték fel. Egy új tanulmány azonban rámutatott, hogy az új-zélandi maorik pillantották meg először a jeges tájat.

A maorik valószínűleg már a VII. században utazást tettek a legdélebbi kontinensre, sokkal előbb, mint az európaiak, akik a XIX. század korai szakaszában érték el az Antarktiszt – állítja egy kutatás, amit a Journal of the Royal Society of New Zeland lapban tettek közzé.

Az Antarktisz földjének észlelését egy 1820-ban indult orosz expedíciónak tulajdonítják, és az első feljegyzés 1821-ben készült arról, hogy ember lépett a kontinensre, amit egy amerikai felfedezőnek tudnak be – írja a CNN.

A polinéziai hajósok azonban elkirándultak az Antarktisz vizeire ezeket megelőzően is.

„A szigetek közötti utazásra utaló leírást találtunk, ami azt tartalmazza, hogy Hui Te Rangiora és legénysége elhajózott az Antarktisz vizeire valószínűleg a kora VII. században” – mondja Priscilla Wehi vezető kutató és biológus.

A tanulmány azokra a szájhagyományokra és elbeszélésekre támaszkodik, amiket a maorik osztottak meg egymás között, és azokra a maori faragványokra, amik a kutatók szerint a navigációs és a csillagászati ismeretekről tanúskodnak.

A szakemberek találtak még nagy számban meglevő „szürke irodalmat”, amik a hagyományos kutatási kereteken és kereskedelmi csatornákon kívül estek, és ezeket nem vizsgálták megfelelően.

„Amikor egymás mellé tettük ezeket, tiszta lett, hogy nagyon régi a történelmi kapcsolat az Antarktisszal” – mondja Wehi. „A maorik számos különböző dolog miatt és különböző módon keresték fel a kontinenst.”

„A tanulmány ellenszegül a maorik Antarktisszal kapcsolatos múltbéli és jelenlegi tudását övező általános előítéletességnek” – mondja a tanulmány társszerzője, Billy van Uitregt.